Lijken Lampedusa 'plots' begraven

Vandaag worden de begin oktober omgekomen migranten geëerd met een staatsbegrafenis. Wat blijkt? De slachtoffers liggen al in hun graf. Ophef in Italië, want vanwaar dit toneelstuk?

VAN ONZE CORRESPONDENTE en SARAH VENEMA

ROME - Italië houdt vandaag in Agrigento op Sicilië een officiële staatsbegrafenis voor de slachtoffers van de bootramp voor het eiland Lampedusa. Zonder lijken. De overleden migranten zijn namelijk al begraven.

Op 3 oktober kapseisde een boot vol Afrikaanse migranten voor de kust van Lampedusa. De kustwacht vond 373 lichamen in het water. Afgelopen weekend werd in de zee voor Lampedusa nog een lichaam gevonden, maar het is niet zeker dat het afkomstig is uit dezelfde boot.

De Italiaanse premier Enrico Letta beloofde een staatsbegrafenis te organiseren. Afgevaardigden van de regering zullen er vandaag bij aanwezig zijn, maar de lijken niet. 'Die zijn allemaal al begraven', zegt een woordvoerder van de prefectuur van Agrigento, de provincie waarvan Lampedusa deel uitmaakt. 'Er wordt dus niemand begraven op de staatsbegrafenis, nee.'

De verwarring rond de lichamen van de overledenen leidt in Italië tot veel ophef. Voor de ogen van uit heel Europa overgevlogen familieleden werden op de kade van Lampedusa genummerde lijkkisten in marineschepen getakeld, die ze naar het vasteland brachten. Tot verbazing van velen bleken ze daar te worden begraven.

Wachten op de staatsbegrafenis kon niet, legt de woordvoerster van de prefectuur van Agrigento uit, vanwege de angst voor de verspreiding van ziekten. 'We kregen medische waarschuwingen voor problemen met de volksgezondheid', zegt zij.

Toevallig

De burgemeester van Lampedusa, Giusi Nicolini, ontdekte toevallig dat men de lijken aan het begraven was. 'Dit lijkt wel een toneelstuk', zei ze voor de Italiaanse camera's. Als er tijdens de staatsbegrafenis toch niemand wordt begraven, had er volgens Nicolini beter een ceremonie kunnen worden georganiseerd op Lampedusa. Overlevenden en familieleden van de slachtoffers zijn daar nog.

Op de begraafplaats van haar eiland, waar graven van eerder verdronken migranten gemarkeerd zijn met genummerde houten kruisjes op stroken dor gras, was geen plaats voor de vele doden. De kisten zijn verspreid over meerdere Siciliaanse begraafplaatsten.

Het plaatsje Piano Gatta begroef 86 slachtoffers, vertelt de beheerder van het kerkhof aldaar. 'Helaas zonder namen, want die hadden we niet', zegt hij. 'Er zat een moeder tussen met drie kinderen. Familieleden waren er niet, maar we hebben een ceremonie gehouden met een Italiaanse priester en iemand van hen, een imam geloof ik. Ook de burgemeester was er. Ze liggen in een smaakvolle kapel waar ze eventueel weer uit kunnen worden gehaald.'

De familieleden van de slachtoffers, merendeels Eritreeërs, willen volgens hun contactpersoon in Italië, Don Mussi Zerai, niet dat Italië de laatste rustplaats wordt. Maar zelfs als veel lichamen in plaats van onder de grond in een kapel liggen, kan het nog lastig worden ze naar huis te kgrijgen. Familieleden moeten naar Lampedusa komen en met behulp van een map met foto's uitzoeken welk nummer gekoppeld is aan de kist van hun dierbare. Dan moeten ze uitvinden in welk deel van Sicilië die kist is begraven. Om met dna-onderzoek te kijken of dat klopt, moeten de kisten dan toch worden geopend.

undefined

Meer over