Lijfwacht Medvedev belaagt vrouw

Tijdens het bezoek van de Russische president Medvedev aan Nederland heeft een lid van diens gevolg zich aan een jonge vrouw vergrepen....

Van onze verslaggever John Schoorl

Amsterdam Een lid van het gevolg van de Russische president Medvedev is afgelopen zaterdagochtend door de Amsterdamse politie vastgezet nadat hij zich had vergrepen aan een 19-jarige hotelmedewerkster.

Dat bevestigt Ruth Gorissen van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. De man maakt officieel deel uit van ‘het ondersteunend personeel’ van de president, maar naar verluidt zou het gaan om een lijfwacht. Het was zeker geen diplomaat. Hij verbleef niet in hetzelfde hotel, Hotel Okura, als de president zelf. Deze bezocht Nederland om samen met koningin Beatrix afgelopen vrijdag de Amsterdamse dependance van het Hermitage Museum te openen.

De man zou in het hotel het meisje hebben ‘lastiggevallen’, waarna ze zich zaterdag vroeg bij de politie meldde. Het OM doet geen mededelingen over wat precies is voorgevallen. Ook de naam van het hotel waar het incident zich heeft voorgedaan, wordt niet vrijgegeven.

De man heeft meteen na zijn aanhouding zijn straf afgekocht met een bedrag van duizend euro. Het slachtoffer kreeg een vergoeding van tweehonderd euro, en zou hier volgens het OM genoegen mee hebben genomen.

In soortgelijke zaken heeft de officier van justitie vergelijkbare afkoopsommen bedongen. Nadat de man beide bedragen had betaald werd hij vrijgelaten. Volgens het OM waren de feiten niet ernstig genoeg om hem nog langer vast te houden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich van de zaak op de hoogte gesteld, maar zag geen aanleiding om over het gedrag van de man in het gevolg van Medvedev een klacht in te dienen. Het ministerie laat weten de zaak door het OM te hebben laten afhandelen. En daarmee werd de zaak als afgedaan beschouwd.

Meer over