Lijdenstijd

Het was schrikkeldag, het was de eerste zondag van de lijdenstijd en het was the day before de start van het proces-Dutroux....

Voor de meeste andere muziekliefhebbers was en bleef het een tv-dag om voor thuis te blijven. Bij de Boeddhistische Omroepstichting lichtte Joep Bor, verbonden aan het Rotterdams Conservatorium en een van 's werelds specialisten op dit terrein, toe waarom Indiase raga-muziek 'de klank van de contemplatie' heet te zijn. De NPS liet het tv-publiek in een matinee-nieuw stijl alvast uitgebreid kennismaken met On the transmigration of souls van John Adams, dat hij componeerde ter nagedachtenis aan de slachtoffers van 11/9, en dat woensdag in NPS Klassiek (Nederland 3) onder leiding van Edo de Waart volledig door het Radio Philharmonisch Orkest wordt uitgevoerd.

C-Majeur van de NCRV stond op zijn beurt in het teken van het muziekjaar 1937, waarin onder andere Sjostakovitsj zijn Vijfde Symfonie schreef, de nazi's jazz verboden, en Duke Ellington de 'swing' uitvond. En bij Ikon Live legde theoloog Tjeu van den Berk uit waarom hij zeven jaar onderzoek heeft gestopt in de alchemistische allegoriein Mozarts Die Zauberfl wat ook voor zeven jaar leesvoer heeft opgeleverd in een vuistdik boek erover.

Grappig programma altijd wel, Ikon Live, zonder dat nou precies is te benoemen waarom. Het is kort en divers, maar wel degelijk serieus bedoeld,. En ergens in de diepere lagen van de programmaformule moet het ook ongetwijfeld spiritueel of christelijk van aard zijn. Maar voor de niet-gelovigen is het toch vooral leuk dankzij Annemiek Schrijver. Die de kijker door haar, voor Hilversumse tv-begrippen nogal woeste uiterlijk en haar licht-ironische manier van presenteren, de indruk geeft dat ze nog veel meer varkentjes kan wassen dan alleen theologen en aanverwanten, en uit wier mond een uitspraak als 'dit is de eerste dag van de lijdenstijd' zodoende al gauw net iets te sexy klinkt. 'Een zondag zonder Ikon Live is als een voordeel zonder nadeel', blufte Annemiek gisteren. Maar zij kan het zeggen.

Meer over