Lijden kan je niet voorkomen, hooguit verminderen


Arnon Grunberg
Geen chimpansee zal bereid zijn een banaan op te geven in ruil voor de belofte dat hij na zijn dood in de chimpanseehemel komt, aldus Harari Beeld anp
Geen chimpansee zal bereid zijn een banaan op te geven in ruil voor de belofte dat hij na zijn dood in de chimpanseehemel komt, aldus HarariBeeld anp

De historicus Yuval Noah Harari sprak zaterdag in een interview door Hendrik Spiering in NRC Handelsblad over de 'imagined community', oftewel de denkbeeldige gemeenschap.

Volgens Harari is het wezenlijke verschil tussen mens en dier dat de mens, dankzij die imaginaire gemeenschappen, massa's kan mobiliseren die allemaal aan dezelfde opdracht werken. Geen chimpansee zal bereid zijn een banaan op te geven in ruil voor de belofte dat hij na zijn dood in de chimpanseehemel komt, aldus Harari.

De kracht van illusies moge duidelijk zijn, maar het gevaar ook: het fundamentalisme. Mijn natie / mijn god is beter dan de jouwe.

Daarom dient de mens veilige afstand te bewaren tot het concept van de gemeenschap, hij dient zich zo soepel mogelijk door diverse denkbeeldige gemeenschappen heen te bewegen.

Harari meent dat alleen lijden echt is. Mee eens. Hij denkt ook dat het lijden voorkomen moet worden.

Voorkomen kan niet, hooguit verminderen.

Meer over