Lightfoot is ook aan kids besteed

De ambitie van choreograaf Arthur Rosenfeld met Meekers Uitgesproken Dans is niet gering. Eerder vatte hij met succes het Oude Testament en de evolutieleer samen in aansprekende dans voor kinderen....

Annette Embrechts

Toch moet je een behoorlijke Shakespeare-kenner zijn om allehints te snappen. Dat kun je niet verwachten van tieners.Bovendien is de humor vaak erg melig, worden er te veelzijdelingse boodschappen bijgehaald en zijn de dansjes teoppervlakkig. Aan de diepere betekenis van de geciteerdeShakespeare-teksten komt de groep nauwelijks toe.

Introdans Ensemble voor de Jeugd is wel een geslaagd verbondaangegaan, met de Tilburgse choreografe Helma Melis. Dezekleurrijke dame heeft een grote voorliefde voor sportieve dansin bonte decors. Die mag ze nu botvieren op een groter gezelschapdan haar eigen club LaMelis en dat pakt prachtig uit. Aan hetbegin van het nieuwe programma Comedy goochelen vijf danseressenen vier dansers met levensgrote ballonnen. De dames op turkooizenspitzen en in kokette rood-witte jurkjes zijn een kruising tussencheerleaders en ballerina's. Deze Frou Frou Ball-O-Nière in devrolijke sfeer van een Amerikaanse kostschool kent maar éénmanco: het einde komt te snel en te abrupt.

Introdans laat zien dat ook een volwassen choreografie vanPaul Lightfoot en Sol León, in 1994 gemaakt voor deseniordansers van het Nederlands Dans Theater, best aan kinderenis besteed. Zelfs als die gezet is op Beethovens Vijfde Symfonie.

Het sobere kwartet Pas de Danse van grootmeester Mats Ek vergtiets meer van het inlevingsvermogen van kinderen, maar stillehumor mag best met stille aandacht worden beantwoord. De tongengaan letterlijk weer los in het grappige duet Wrapped van InbalPinto: twee vrouwen op een bankje vouwen en ontvouwen in strakritme hun tenen en benen op zelf geproduceerd geklikklak. Grappigdat een deel van de zaal na afloop met de tong tegen hetgehemelte en de voetjes van de vloer de strak gechoreografeerdekomedianten probeerde na te doen.

Meer over