Lieuwe Westra stopt 'om persoonlijke redenen' per direct met wielrennen

Op curieuze wijze kwam maandagmiddag een einde aan de wielercarrière van Lieuwe Westra. De 34-jarige Fries, bijgenaamd 'Ut Beest', plaatste zondagavond een emotioneel bericht op Facebook, waarin hij aankondigde te stoppen. Dat bericht trok hij vervolgens in, waarna er een dag lang onduidelijkheid bestond over de status van zijn eigen aankondiging. Zijn werkgever Wanty, waar Westra dit seizoen voor zou gaan rijden, zorgde maandagmiddag voor uitsluitsel: Westra stopt inderdaad, 'om persoonlijke redenen', per direct met wielrennen.

Iwan Tol
Lieuwe Westra wordt Nederlands kampioen tijdrijden in 2012 Beeld anp
Lieuwe Westra wordt Nederlands kampioen tijdrijden in 2012Beeld anp

Zelf was de Fries niet bereikbaar voor commentaar. In een verklaring, eveneens op Facebook, liet zijn schoonzus weten dat Westra nu eerst een paar dagen rust wil en daarna met een verklaring zal komen. In zijn bericht van zondag weet hij zijn afscheid aan zakelijke problemen met zijn voormalig zaakwaarnemer André Boskamp en ex-zwager Kevin Snijder met wie hij een garage was begonnen.

Westra kampt al langere tijd met depressies. Een scheiding, het leven in zijn eentje in Monaco en het niet kunnen communiceren met zijn ploeggenoten van Astana leidde ertoe dat Westra het plezier in wielrennen verloor. Deze winter ondernam hij een laatste poging om zijn carrière uit het slop te trekken. Een verslaggever van Omrop Fryslân zou hem twee weken geleden opzoeken in Monaco, maar die afspraak werd op het laatste moment afgezegd. Westra zat in een dip en voelde zich teleurgesteld in mensen.

In een interview afgelopen september in het AD vertelde Westra antidepressiva te slikken om zijn problemen tegen te gaan. 'Ik zei tegen mijn huisarts: ik ben in staat te stoppen, maar wil nog een keer proberen of ik het op de rit kan krijgen. We kunnen twee dingen doen, zei hij. Praten met de psychiater of medicijnen. Nou, ik ben niet zo'n prater en over mijn gevoel al helemaal niet.'

Westra, een voormalig stratenmaker, maakte in 2006 zijn debuut in het profpeloton als renner van Vacansoleil-DCM. In dienst van de Brabantse ploeg won hij in 2012 een etappe in Parijs-Nice en eindigde hij achter Bradley Wiggins als tweede in het algemeen klassement.

Ook schreef hij de Ronde van Denemarken op zijn naam en werd hij twee keer Nederlands kampioen tijdrijden (2012 en 2013). Na vijf jaar Vacansoleil vertrok hij naar Astana, waar hij in 2014 onderdeel was van de Kazachse ploeg die met Vincenzo Nibali de Tour de France won. In dienst van Astana won Westra eind maart 2016 nog de Driedaagse van De Panne-Koksijde. Het was zijn laatste succes als renner.

Meer over