nieuwsakwasi

Liefhebbers Zwarte Piet willen rapper Akwasi alsnog voor de rechter brengen

Minstens tien van de 44 mensen die aangifte hebben gedaan tegen rapper Akwasi, spannen een zogeheten artikel 12-procedure aan bij het gerechtshof. Ze willen dat justitie Akwasi alsnog gaat vervolgen.

Akwasi tijdens zijn speech op de Dam.Beeld Videostill

Het Openbaar Ministerie heeft eerder besloten de rapper niet te vervolgen voor zijn uitspraak over Zwarte Piet tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni op de Dam in Amsterdam. Daar zei hij dat hij een Zwarte Piet hoogstpersoonlijk op zijn gezicht zou trappen als hij hem in november tegenkomt.

De zogenoemde belanghebbenden vinden dat de zaak toch voor de rechter moet worden gebracht en starten daarom een klachtenprocedure, zegt Pieter Hollenberg. Hij is een van de 44 mensen die in juni aangifte hebben gedaan tegen Akwasi. De initiatiefnemer heeft voormalig advocaat Bram Moszkowicz benaderd om de groep bij te staan.

Hollenberg had er al rekening mee gehouden dat het OM de zaak zou seponeren. ‘Toen ik bij het politiebureau aangifte wilde doen, werd ik aanvankelijk weggestuurd met de mededeling dat er al aangiftes binnen waren. Ik werd ontmoedigd. Later ben ik opnieuw naar het politiebureau gegaan om alsnog aangifte te doen zodat ik nu het recht heb een artikel 12-procedure aan te spannen.’

Hollenberg vindt het een principekwestie dat Akwasi zich voor de rechter moet verantwoorden voor zijn uitspraken. ‘In Nederland mag je zeggen wat je vindt, dat is juist het mooie van de rechtsstaat waarin we leven. Maar wat Akwasi deed, was oproepen tot geweld en intimideren, en dat moeten we niet willen.’ Hollenberg is een liefhebber van Zwarte Piet. ‘Door mijn kleinkinderen komt het sinterklaasfeest terug in de familie. Het is een kinderfeestje waar niemand racistische intenties mee heeft. Ik ben niet tegen roetveegpieten, dat moet ieder voor zich weten.’

Lees ook

OM: Geen belangenverstrengeling officier van justitie die besloot Akwasi niet te vervolgen
De officier van justitie die vorige week het besluit ondertekende om rapper Akwasi niet te vervolgen vanwege diens opruiende uitspraken over Zwarte Piet, zat met anti-Zwarte Piet-activist Mitchell Esajas in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Haar onafhankelijkheid is volgens justitie niet in het geding zijn geweest. Maar dat zien de critici van het OM heel anders.

Meer over