Liefers snelt naar record op 1500 meter

Nederlanders op internationale atletiekgala's: met zesde, zevende en achtste plaatsen mogen ze al zeer content zijn. Gert-Jan Liefers, Troy Douglas, Christian Tamminga en Bram Som acteerden vrijdagavond in Brussel, tijdens de 25ste Memorial Ivo van Damme, en ze zetten aardige prestaties neer....

Van onze verslaggever Rolf Bos

De beste nationale prestatie kwam op naam van Gert-Jan Liefers. Begin dit seizoen nog min of meer afgeschreven, niet in het minst door zichzelf, in de warme augustusmaand plotsklaps aan een tweede leven begonnen.

Liefers, die tijdens de WK in Edmonton al naar behoren presteerde op de 1500 meter (9de), liep gisteren in een sterke race knap naar een nieuw Nederlands record: 3.32,89. De oude tijd stond met 3.33,05 op naam van Marko Koers.

Een wereldrecord was er voor Brahim Boulami. De Marokkaan scherpte de toptijd op de 3000 meter steeple aan tot 7 minuten en 55,28 seconden. Het oude record stond sinds 1997 (Keulen) op naam van de Keniaan Bernard Barmasai met 7.55,72.

Ooit grossierde Liefers in juniorenrecords. Als jongeling liep hij sterk op alle afstanden tussen de 800 en 5000 meter. Maar een seniorenrecord had de atleet uit Arnhem nog niet. Dit seizoen was al min of meer afgeschreven, maar een snelle race in Monaco bezorgde hem op de valreep nog een WK-ticket. Daar, in Canada, liep hij goed, met als gevolg uitnodigingen voor de grote atletiek-gala's in Europa.

Zürich sloeg hij vorige week nog over. Liefers wilde krachten sparen voor de Ivo van Damme Memorial in Brussel. 'Ik roep al jaren dat ik daar nog eens in de A-loop op de 1500 meter wilde lopen, na mijn WK-optreden was het dan eindelijk zover.'

En wat een A-loop het werd. De Marokkaanse wonderloper Hicham El Guerrouj werd in de laatste ronde zo opgejaagd door de Keniaan Bernard Lagat dat hij bijkans boven zichzelf uitsteeg. De Marokkaan liep de een na snelste tijd op de 1500 meter: 3.26,12, 12/100ste boven zijn eigen wereldrecord.

Niet eens zover daarachter finishte Liefers, als zevende, na de Spanjaard Higuero als tweede Europeaan. 'Ik voelde me goed, ik had in de laatste 200 meter nog over, kon nog aanzetten. Misschien had ik nog wel harder gekund.'

Naast Liefers was ook polsstokspringer Tamminga aardig op dreef, met een mooie serie tot op de 5,70 meter. Maar zodra bij de Hagenaar de lat op 5,80 meter gelegd wordt - de Nederlandse recordhoogte - dan stokt de vlucht naar boven. Driemaal deed hij een poging, driemaal sprong hij af.

Tamminga draaide een keurig WK in Edmonton, waar hij zesde werd. Bram Som, de 800-meterloper, liep in Canada echter tegen mentale blokkades op. In de benen huist al een snelle tijd, het hoofd bleek op een mondiaal toernooi nog niet zover.

Som liep na de WK in Zürich en Gateshead en zou eigenlijk niet in Brussel starten, want: 'Ik had er geen flikker zin, ik liep de hele week tegen mezelf te knokken.' Toch verscheen hij in Brussel aan de start en liep een 'relaxte' race, waarin hij zevende werd in 1.44,63.

Een goede tijd, in een opwindende wedstrijd, waarbij de jonge Rus Yoeri Borzakovski eindelijk dan eens afrekende met André Bucher, de Zwitserse wereldkampioen die dit seizoen verdeelt en heerst op de 800 meter. In een felle eindsprint ging de Rus langs de zwaar ontgoochelde Zwitser.

Net als Liefers begon Troy Douglas laat aan het seizoen. Pas eind juni was zijn (nandrolon-)schorsing afgelopen. Met slechts een maand internationale wedstrijden verscheen de Hagenaar op de WK, waar hij tot in de halve finale van de 100 meter geraakte.

Vorige week vestigde hij in Zürich een nieuw Nederlands record (10,19) op de 100 meter, gisteravond liep hij opnieuw naar een goede tijd: 10,20.

Douglas gaat door tot en met de EK 2002. 'Ik versla hier vanavond sterke Briten, op zo'n EK kan ik met de top mee.'

Volgens zijn trainer Henk Kraaijenhof kan Douglas nog tijden lopen rond de 10 seconden. 'Hij moet nog leren zijn borst vooruit te gooien bij de finish.'

Meer over