Liefdesbrieven en een messteek

Ingeborg is verliefd op een ander. Ze wil van haar partner Georgio af. Hij probeert haar terug te krijgen en als dat niet lukt, steekt Georgio Ingeborg dood....

Vorige week lazen we over Georgio (41). Op 25 juni 2005 stak hij zijn vrouw Ingeborg (31) dood. Moord, zegt het Openbaar Ministerie. Doodslag, zegt Georgio. Wat gebeurde er die zaterdag?

De lezing van Georgio

Italië, 19 juni 2005. Tijdens hun vakantie vertelt Ingeborg dat ze verliefd is op een ander en dat ze een eind wil maken aan de relatie. Georgio ervaart de mededeling als ‘een aardbeving’. Hij wil meteen naar huis om ‘alles weer op de rails te zetten’. Thuis volgen lange gesprekken. Ingeborg zegt dat de problemen bij Georgio liggen.

Op 23 juni, twee dagen voor de dood van Ingeborg, begint Georgio een charmeoffensief. Hij hangt in huis oude liefdesbrieven en valentijnskaarten op, in de hoop dat er ‘misschien bij wijze van spreken een druppeltje uit die ogen zou vallen en dat ze toch zou denken van: goh, weet je wat, laten we het nog een keer wagen’. Maar Ingeborg reageert niet.

Wel is er een dag later een liefdevolle omhelzing. Georgio wil in therapie. Hij vraagt Ingeborg het nog drie maanden te proberen, en hoopt op ‘een klein ja’. Die dag gaat hij voor een intakegesprek naar een instelling voor psychosociale problemen. Onderweg koopt hij een bos rode rozen. ’s Avonds vraagt Ingeborg naar het samenlevingscontract en het testament. Georgio wil de realiteit niet onder ogen zien, zegt ze. De relatie is voorbij. Georgio vraagt naar de omhelzing van die ochtend. Die was uit medelijden, zegt Ingeborg.

Die avond gaat Ingeborg eerder naar bed. Georgio valt in slaap op de bank in de woonkamer. Als hij wakker wordt, heeft hij het warm. Hij doet de keukendeur open. Het volgende moment zit hij boven op Ingeborg, zijn hand ligt om een mes dat in haar borst zit. Hij weet niet wat er is gebeurd en hoe hij daar komt. Even heeft hij geleefd in een zwart gat.

Georgio neemt een radicale beslissing: zonder Ingeborg wil hij niet leven. Hij gaat naar beneden, zet de computer aan en stort geld op een rekening voor zijn kinderen, Wesley (8 maanden) en Sandra (2,5 jaar), zodat die ‘een nieuwe start’ kunnen maken. Hij schrijft een afscheidsbrief en gaat terug naar boven. De bos rozen die hij voor Ingeborg had gekocht, zet hij aan het voeteneind. Hij gaat naast Ingeborg liggen en snijdt eerst zijn rechterpols en daarna zijn linkerpols door. Vervolgens belt hij 112. Als Georgio merkt dat hij niet doodbloedt, pakt hij een riem en probeert zicht op te hangen in het trapgat. Maar de riem breekt. Georgio gaat terug naar de slaapkamer, pakt een nieuwe riem, gaat naast Ingeborg liggen en knoopt de riem zo strak mogelijk om zijn hals. Hij legt zijn hand in de hand van Ingeborg, de trouwringen tegen elkaar – klaar om te sterven.

De lezing van het Openbaar Ministerie

Het OM volgt in hoofdlijnen de verklaring van Georgio. Maar op 24 juni, de avond voor de dood van Ingeborg, is Georgio helemaal niet op de bank in slaap gevallen. Om 22.45 uur heeft hij zijn laptop aangezet, blijkt uit computergegevens. Hij gaat naar Google en tikt in ‘therapie na een relatie’. Daarna wijzigt de aard van de zoektermen radicaal. Hij tikt in: ‘messteek’, ‘messteek hartstreek’, ‘killing people’, ‘fastest way to kill someone’, ‘hoe te vermoorden’ en ‘snelste dood’.

Om 23.53 uur zet hij de computer uit. Hij schrijft een afscheidsbrief. De brief is gestructureerd en niet in woede opgesteld, aldus de afdeling gedragsanalyse. Volgens het OM toont dat aan dat de brief is geschreven voor de dood van Ingeborg. ‘Het is niet in woorden uit te drukken hoe erg ik de gekozen actie (Ingeborg vermoorden + zelfmoord plegen) vind, maar het is me na vanavond zwart voor de ogen geworden.’

Rond 03.00 uur: Georgio gaat naar boven en steekt Ingeborg door het hart. Om 03.17 uur verwijdert Georgio de historie van zijn internetgebruik. Om 03.49 uur maakt hij 10.237 euro over op zijn girorekening (en dus niet op de rekening van zijn kinderen). De afscheidsbrief legt hij op tafel. Hij gaat naar boven, pakt een riem en begint zijn zelfmoord in scène te zetten. Hij pakt een riem en hangt die in het trapgat. Daarna gaat hij op bed liggen en snijdt zich in de polsen, maar op zo’n manier dat dodelijk letsel wordt vermeden. Hij gaat naast Ingeborg liggen, doet de tweede riem om zijn nek en belt om 5.15 uur 112.

Meer over