Liefde voor peilingen drijft Fransen massaal internet op

Gisteren typte ik op het toetsenbord van mijn pc www.telegraph.co.uk., voor de laatste stand in de Franse verkiezingspeilingen. 'Right-wing coalition to....

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

Sinds 1977 is het in Frankrijk verboden de laatste week voordat verkiezingen worden gehouden, peilingen te publiceren. Ze mogen dus nog wel worden gehouden, als ze maar worden achtergehouden. Fransen zijn dol op peilingen, en het aantal onderzoeksinstituten dat zich met voorspellingen van verkiezingsresultaten bezighoudt, is in ieder geval niet meer op een hand te tellen. Ze heten Sofres, BVA, CSA, Ifop, of Ipsos, en tot de bewuste laatste week ruimen de kranten dagelijks pagina's in om de bevindingen te vergelijken.

Wellicht dat het iets met de angst voor 'de straat' te maken heeft; waarom anders zou de regering ten overvloede de inlichtingendienst Renseignements Généraux zijn eigen kiezersgunst laten peilen? Naar het schijnt heeft Chirac in december de knoop doorgehakt om vervroegde verkiezingen te houden na gunstige voorspellingen van zijn RG-spionnen.

De reden voor het verbod tijdens de laatste campagneweek (soortgelijke wetten kennen Portugal, Italië, Luxemburg, Griekenland en Spanje) is dat men vreest voor beïnvloeding van de kiezer, die kennelijk vooral in Zuid-Europese landen een labiel karakter heeft. Maar internet heeft aan dit verbodje om bestwil een wreed einde gemaakt, als meest recente ongewenste gast uit Amerika. Een handvol sites meldt haarfijn de laatste tendensen - wellicht mag ik nog net onthullen dat ze geheel in lijn liggen met die van vorige week.

Natuurlijk heeft iedere Fransman van enige importantie, elk politiek hoofdkwartier, elke krant en televisiestation, dag en nacht internet aanstaan om zich zorgen te maken over de laatste ontwikkelingen. Alleen Jan-met-de-pet, M. Tout-le-monde, blijft verstoken van kennis over zijn eigen politieke voorkeur.

Meer over