Lief meisje toont vrolijke smerigheid

Wnendt geeft het verhaal vaart en humor terwijl het aantrekkelijkespel van Juri juist de tere kant van haar personage benadrukt.

KEVIN TOMA

tragikomedie

Regie David Wnendt

Met Carla Juri, Christoph Letkowski, Meret Becker, Axel Milberg, Marlen Kruse

In 13 zalen

4 sterren

'Ik graai altijd in mijn kutje, als ik op de wc zit om te plassen doe ik de test. Met je vinger erin rondpoeren, zo veel mogelijk slijm eruit dreggen, beetje aan snuffelen.'

Een boek dat barst van zulke zinnen, kun je natuurlijk niet met een kuisheidsgordel om verfilmen. Feuchtgebiete, naar Charlotte Roche's gelijknamige schandaalroman uit 2008 (hier uitgebracht als Vochtige streken), zit vol taferelen die menig toeschouwer vies zullen doen kijken. Het hoofdpersonage, de 18-jarige Helen, belandt in het ziekenhuis nadat ze bij het scheren een anale fissuur heeft opgelopen, 'een dun kloofje of een snee in het slijmvlies rond je anus'. In het ziekenhuis flirt ze onhandig maar charmant met verpleger Robin en hoopt ze dat haar gescheiden ouders zich aan haar bed zullen verzoenen.

Helen heeft je dan al lang duidelijk gemaakt hoe ze over seks, fatsoen en persoonlijke hygiëne denkt. De intieme bekentenissen volgen elkaar snel op, en regisseur/co-scenarist David Wnendt koppelt Helens stoere woorden aan hippe beelden vol knallende kleuren: het scabreuze zusje van Amélie Poulain, dat is Feuchtgebiete.

In het allereerste shot wordt Helens knieholte zó gefilmd, dat het een bilspleet lijkt. Vervolgens zien we haar blootsvoets een goor openbaar toilet binnenwandelen, en maakt de camera een microscopische achtbaanrit langs de monsterlijke bacteriën op de wc-bril. Als Helen vertelt hoe ze zinkzalf op haar aambeien smeert, duiken we met haar vingertop diep in haar anus. En zo gaat het door, tot en met een uit Helens vagina groeiende avocadoplant en pizzakoeriers die masturberen boven een pizza; op de wiegende klanken van Johan Strauss' An der schöne blaue Donau schiet het zaad door de lucht.

Wnendt houdt de vaart en humor er goed in, maar soms is de film te brallerig voor zijn eigen goed. De Zwitserse hoofdrolspeelster Carla Juri (27) tijdens de opnamen en in Duitsland een rijzende ster, zorgt gelukkig dat Feuchtgebiete het schok- en walgniveau ontstijgt. Bij Helens exhibitionistische escapades zou je je gemakkelijk een stekelige, bitse verschijning kunnen voorstellen, maar Juri benadrukt met haar blikken, krullenkapsel en levenslustige uitstraling juist de tere kant van haar personage. Vooral wanneer de film stilistisch gezien wat gas terugneemt, zie je een eigengereid maar eenzaam meisje dat gewoon naar liefde en aanhankelijkheid verlangt. En dat maakt alle vrolijk geëtaleerde smerigheid dan weer net iets draaglijker.

undefined

Meer over