Column

Lief Dagboek: 'Het is natuurlijk een complot van de staat tegen mij'

Cabaretière Katinka Polderman schrijft elke week een dagboekfragment van een bekend persoon. Vandaag: Joanna, de activiste. 'Nu al zin in Koningsdag. Dan wordt er ten minste naar mijn bordje gekeken.'

Op de Dam voert de politie Joanna af. Ze weigerde tijdens de abdicatie van Beatrix weg te gaan van een plek waar niet mag worden gedemonstreerd. Beeld anp
Op de Dam voert de politie Joanna af. Ze weigerde tijdens de abdicatie van Beatrix weg te gaan van een plek waar niet mag worden gedemonstreerd.Beeld anp

Woensdag 1 mei
Zo. Het ontbijt zit erin, vandaag maar proberen me koest te houden, wat uit te rusten. Gisteren nogal een dag gehad. 's Ochtends bordje geverfd, toen met de trein naar Amsterdam, had daar afgesproken met Hans. Samen op de Dam gaan staan, maar nog voor er iemand op het balkon stond, werden we opgepakt. Paar uur rondgereden door de politie, vrijgelaten na de Damfestiviteiten met de boodschap dat het een foutje was ons op te pakken. Flauwekul, het is natuurlijk gewoon onderdeel van het complot van de staat tegen mij.

's Avonds naar P&W. Had gehoopt aan tafel te mogen zitten maar zelfs na heel lang zeuren wilden ze er geen stoel bij zetten. Aan tafel vrijwel alleen monarchistisch geluid. Bah. Het was gewoon een complot. Terwijl het zo ontzettend belangrijk is dat iedereen mijn mening luid en duidelijk kan horen. Op mijn mening zit iedereen namelijk te wachten.

Vrijdag 2 mei
Wou dat ik in Syrië of zo woonde. Daar kán je nog iets met het fenomeen principes. Ik ben superkrieties en betrokken, maar hier in Nederland is niet echt iets waar je heel erg voor of tegen kan zijn. Dat je zegt: Ik ga met mijn mening de wereld veranderen want dat is nodig. We hebben het hier zo goed dat er amper iets overblijft om Krieties over te zijn. Dus. Dan ben ik maar tegen het koningshuis. Die mensen doen natuurlijk geen vlieg kwaad, en behalve dat ze veel geld kosten hebben we niet echt last van ze. Maar ik wou nu eenmaal graag een mening, en die heb ik nu, en nu ik er een heb wil ik hem uiten ook. Dat is belangrijk. Dus. Weg met de monarchie!

Zaterdag 4 mei
Bedacht gisteren dat ik nog niet over alles een mening heb, dus de hele middag besteed aan meningen bedenken.
Abortus: Voor.
Dierenmishandeling: Tegen
De nieuwe etiketten op de literflessen Coca Cola: Tegen
Coca Cola in het algemeen: Tegen (kapitalisten)
Het weer: Momenteel voor.

Ging vanochtend boodschappen doen, lopen er steeds agenten in burger achter me aan. Het is onderdeel van het complot tegen mij. Heb ze mijn boodschappentas maar laten dragen, was op zich wel handig. Maar verder vind ik het vooral intimiderend.
Straks twee minuten niet aan Duitsers denken.

Zondag 5 mei
Bevrijdingsfestival gevierd. Bordje meegenomen met mijn mening erop, maar niemand keek ernaar. Nu al zin in Koningsdag. Dan wordt er ten minste naar mijn bordje gekeken.

Katinka Polderman is cabaretière en columnist voor Volkskrant.nl. Iedere dinsdag schrijft zij een dagboekfragment van een bekend persoon.

undefined

Meer over