Column

Lief dagboek: 'De W van Wakker! Kan niet meer slapen!'

Cabaretière Katinka Polderman schrijft elke week een dagboekfragment van een bekend persoon. Vandaag: Eberhard van der Laan. 'Had beter moeten nadenken voordat ik 150.000 ballonnen bestelde, weet niet zo goed waar ik met die dingen heen moet nu ze niet opgelaten gaan worden.'

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gisteravond met zijn vrouw bij het Rijksmuseum. Beeld getty
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gisteravond met zijn vrouw bij het Rijksmuseum.Beeld getty

Vrijdag 26 april 23.00 uur
Nog vier nachtjes slapen! Heb er zo'n zin in! Kom maar op met 30 april, we zijn er klaar voor! De eenzame gekken zijn in kaart gebracht, hangt boven mijn bureau. Verder hele werkkamer vol met verdachte pakketjes. Weet gelukkig wat erin zit: 150.000 ballonnen. Had beter moeten nadenken voordat ik ze bestelde, weet niet zo goed waar ik met die dingen heen moet nu ze niet opgelaten gaan worden. Verder al sinds woensdag aan het klooien om mijn telefoon op stil en stand by te zetten. Zet hem normaal gesproken altijd uit, maar straks, in de Nieuwe Kerk, wil ik bereikbaar zijn voor het geval er calamiteiten zijn en ik nodig ben als Burgemeester. We moeten op alles voorbereid zijn. En dat zijn we. Bijna.

Zondag 28 april 22.00 uur
Nog twee nachtjes slapen! Vanochtend bij Eva Jinek geweest, in uitzending met Ton Heerts en Anouchka van Miltenburg. Na de uitzending ons gedrieën over mijn telefoon gebogen. Tot de ontdekking gekomen dat er drie scenario's waren om mijn telefoon stil en op stand by te krijgen: Eva zei dat ik ergens bij 'instellingen' moest zijn, Ton meende dat er een knopje ergens bovenop moest zitten, ik dacht dat het misschien bij 'ringtones' zou staan. Anouchka zat een time out te hebben op de wc. Afwijkend gedrag.

's Middags in Beurs van Berlage geoefend met de telefoon op stil en stand by volgens scenario 1, Eva's methode. Werkte! Veertien oproepen gemist, met voicemails en alles. Was Fem. Niks van gemerkt. Of ik wist waar gaffatape ligt om een plekje af te zetten voor vrijmarkt. Weet ook niet waar de tape is. Ergens achter de dozen ballonnen denk ik. Na deze drukke dag nu op de bank met een wijntje. Eigenlijk ben ik geheelonthouder, maar ik drink mijn glas met ontzettend veel plezier leeg.

Maandag 29 april 22.00 uur
Bestemming voor de ballonnen gevonden: Voor de officiële opening van het clubgebouw van de Hells Angels. Na Koninginnedagdrukte meteen naar Sloterdijk laten brengen. Vanmiddag generale repetitie. Met telefoon op stil en stand by. Onderweg naar huis goed om me heen gekeken, maar gelukkig geen verdachte pakketjes gezien. Vanavond spareribs gegeten. Ben eigenlijk vegetariër, maar heb met ontzettend veel plezier mijn bord leeggegeten.

Dinsdag 30 april, 5.20 uur
De W van Wakker! Kan niet meer slapen! Heb er zo'n zin in! Straks naar de Nieuwe Kerk! Eigenlijk ben ik republikein, maar ik ga straks met ontzettend veel plezier mijn handtekening onder de akte van abdicatie zetten.

Katinka Polderman is cabaretière en columnist voor Volkskrant.nl. Iedere dinsdag schrijft zij een dagboekfragment van een bekend persoon.

Meer over