Lidstaten EU moeten omstreden weekmakers op schadelijkheid testen 'Zacht speelgoed dient onderzocht'

Al het babyspeelgoed op de Europese markt dient te worden onderzocht op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Als blijkt dat dit speelgoed gevaar oplevert voor de gezondheid, moeten de lidstaten van de Europese Unie actie ondernemen....

Van onze correspondent

Geert-Jan Bogaerts

BRUSSEL

Sinds enige tijd strijden milieu- en consumentenorganisaties tegen de aanwezigheid van zogeheten ftalaten in baby-speelgoed. Ftalaten worden gebruikt om het plastic in bijvoorbeeld bijtringen en fopspenen te verzachten. Volgens deze organisaties kunnen ftalaten schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat zij geleidelijk kunnen vrijkomen als het speelgoed in de mond wordt gestopt. Ftalaten zouden schade aan nieren en lever, onvruchtbaarheid en kanker kunnen veroorzaken.

Volgens de chemische- en de speelgoedindustrie bestaat er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat ftalaten inderdaad zo schadelijk zijn. De Europese Commissie heeft lang gewacht met een aanbeveling omdat er geen eenduidige testmethode bestaat om de schadelijkheid aan te tonen.

In Nederland wordt nu onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van zo'n methode. Naar verwachting is dat onderzoek in augustus of september klaar. De Europese Commissie wilde niet zo lang wachten, omdat een aantal landen hadden gevraagd om een duidelijke stellingname. Bovendien vonden consumenten- en milieu-organisaties dat de commissie de zaak te veel op zijn beloop liet.

Denemarken en Spanje hebben al bijtringen en fopspenen uit de markt gehaald. Oostenrijk wil het gebruik van zes soorten ftalaten te verbieden. Over de Nederlandse plannen was gisteren geen duidelijkheid meer te krijgen.

Secretaris-generaal M. Bruggink van de Speelgoedindustrie van Europa, een Brusselse lobbyclub, toonde zich gisteren niet tevreden met het advies van de Europese Commissie. 'Er wordt nu paniek gezaaid zonder dat een oplossing wordt geboden. Als alle lidstaten hun eigen normen creëren, komt er zeker verdeeldheid.'

In het Botlekgebied heeft Greenpeace woensdag de blokkade van een laadstation van een Exxon-weekmakersfabriek op last van de rechter na een dag moeten beëindigen. De rechtbankpresident in Rotterdam vond dat de milieubeweging ook op een andere manier kan protesteren tegen het gebruik van weekmakers in speelgoed.

Meer over