nieuwsluchtmachtofficier

Lid van Braziliaanse G20-delegatie opgepakt met 39 kilo cocaïne

Een Braziliaanse luchtmachtofficier uit de G20-delegatie van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro is aangehouden voor cocaïnehandel. Tijdens een tussenstop in Sevilla betrapte de Spaanse politie hem dinsdag tijdens een bagagecontrole op het bezit van 39 kilo cocaïne.

Castor van Dillen
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro komt aan in Osaka, Japan.  Beeld EPA
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro komt aan in Osaka, Japan.Beeld EPA

De drugs zaten verstopt in zowel de hand- als ruimbagage van de 38-jarige Silva Rodrigues. ‘De pakjes cocaïne zaten zelfs in zijn kleding’, zeiden bronnen bij de politie tegen de Spaanse krant El País. De politie onderzoekt nu wat de bestemming van de drugs was.

De officier was onderweg naar de G20-top in de Japanse stad Osaka. Ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zou op weg naar Osaka een tussenstop maken in Sevilla, maar besloot uiteindelijk om via Lissabon te vliegen. De president bevestigde de aanhouding op Twitter en heeft zijn ministerie van Defensie gevraagd om samen te werken met de Spaanse politie. ‘We kunnen dit gebrek aan respect voor ons land niet tolereren. Ik eis een zware straf voor de dader’.

Bolsonaro, zelf oud-legerkapitein, betreurt het dat de Braziliaanse militairen door de acties van de officier in een negatief daglicht komen te staan, aldus een schriftelijke verklaring. ‘Wij hebben 300 duizend mannen en vrouwen in militaire dienst die zich moeten houden aan de hoogste principes van ethiek en moraliteit. Als de man schuldig wordt bevonden, dan moet hij volgens de wet veroordeeld worden.’

Drugsoorlog

De Braziliaanse president is een uitgesproken tegenstander van de liberalisering van drugs. Sinds begin juni heeft Bolsonaro een nieuwe drugswet ingevoerd, waarin hij de straffen voor drugshandelaren verzwaart en drugsgebruikers verplicht naar religieuze instellingen of privéklinieken stuurt. De minimale straf voor drugshandelaren is verhoogd naar vijf tot acht jaar.

Brazilië kampt al decennialang met grootschalige illegale drugshandel. De Braziliaanse politie ontdekte woensdag nog een lading van 562 kilo cocaïne in de zuidelijke havenstad Paranaguá. De cocaïne was verstopt in een container met pinda’s die de haven van Rotterdam als bestemming had.

In grote Braziliaanse steden zoals Rio de Janeiro is constant een drugsoorlog aan de gang. Eind mei vielen er meer dan 55 doden bij gevangenisrellen in Manaus, een stad gelegen in het Amazonegebied. De rellen waren het gevolg van onenigheid binnen de drugsbende Família do Norte.

Lees meer over drugsbendes in Brazilië

De Braziliaanse nieuwe extreem-rechtse president Jair Bolsonaro is van plan om de criminaliteit en drugsbendes in de favela’s in Rio de Janeiro uit te roeien. ‘Een goede bandiet is een dode bandiet’, luidt zijn motto.

Brazilië vreest voor een bloedige oorlog tussen de twee machtigste drugsbendes. Lees hier hoe de drugskartels elkaar te lijf gaan in Brazilië.

Meer over