Lichte of zware mishandeling door Eurlings? Een heer doet zoiets niet

De ingezonden brieven van vrijdag 29 december.

Camiel Eurlings. Beeld anp
Camiel Eurlings.Beeld anp

Brief van de dag: Een heer doet zoiets niet

Er wordt nogal wat aandacht geschonken aan de mishandeling van zijn ex door Camiel Eurlings. Nu heeft de atletencommissie van NOCNSF een brief gestuurd aan Camiel Eurlings. De commissie, onder leiding van oud-atleet Chiel Warners, wil over de inhoud geen uitlatingen doen. Ze laat het bij de mededeling dat ze staat voor transparantie en een veilig sportklimaat. Eurlings trof eerder een schikking. Is het nu een lichte of een zware mishandeling? Ik ben van mening dat dat helemaal niet relevant is. Er is mishandeld en een heer doet zo iets niet. En daarmee heeft hij zich volledig gediskwalificeerd, en zou hij dus geschorst moeten worden door het IOC. Die organisatie staat toch onder andere voor fair play. Dat meneer Eurlings in het openbaar geen verklaring aflegt over een zaak die al jaren loopt, maar zich verstopt achter zijn advocaat, is ook geen sterk punt.

Sjeng Vaessen, Elsloo (L)

Kledingvoorschriften

Ik kan meer bewondering opbrengen voor de Oekraïense topschaker Anna Moezytsjoek die liever twee van haar wereldtitels kwijtraakt dan zich te schikken in de kledingregels voor vrouwen in Saoedi-Arabië dan voor een moslima die haar wil aan de Rotterdamse politie probeert op te leggen om een hoofddoek te mogen dragen.

Kees de Jong, Utrecht

Het grotere wij

Enkele briefschrijvers hebben kritiek op 'het grotere wij' van Willem Alexander in zijn kersttoespraak. Zij realiseren zich kennelijk niet dat het bij dit 'wij' van onze koning gaat om de befaamde 'pluralis majestatis'.

René Appel, Amsterdam

Zwaar weer

Ik ben al zo'n 40 jaar geabonneerd op het Nederlands Juristen Blad, uitgegeven door Kluwer. De laatste jaren wordt de abonnementsprijs verhoogd met 2,5 à 3,5 procent. 2018 spant echter de kroon. De prijs is met 5 procent verhoogd. Dat terwijl de inflatie nog geen 1,5 procent bedraagt.

In de afgelopen jaren heb ik bezwaar gemaakt tegen deze structurele bovenmatige prijsverhogingen. Men beroept zich daarbij op gestegen kosten en verminderde afname. Verdere uitleg of specificatie ontbreekt. Sterker nog, de discussie is beëindigd onder het mom dat wanneer ik deze woekerprijsverhoging niet wil accepteren ik het abonnement maar moet opzeggen.

Zou het bedrijfseconomisch slecht gaan dan zou ik er misschien nog begrijp voor kunnen opbrengen. Het gaat Kluwer echter voor de wind. Dat blijkt ook wel uit het salaris van de bestuursvoorzitter. Die staat ieder jaar aan kop van de grootverdieners met een jaarlijks inkomen boven de 15 miljoen euro.

Ik ben maar een kleine, particuliere abonnee. Kluwer kan mijn klachten eenvoudig naast zich neerleggen. Ik hoop dan ook dat de universiteiten (VSNU) een krachtiger vuist maken en hun geluid wel gehoord wordt nu ze zwaar weer verwachten bij de uitgevers. De macht van deze uitgevers, die in medisch/juridisch Nederland een ijzersterke positie hebben met weinig concurrentie, dreigt anders veel te groot te worden.

Arno van Deuzen, sociaal advocaat, Alkmaar

Mooi graafwerk

Mooi graafwerk van de Volkskrant in de kelders van het Gasgebouw. Dat de Nederlandse staat heeft meebetaald aan de reorganisatie van de NAM is in feite klein bier. Er zullen miljarden nodig zijn voor het ontmantelen van platforms en het herstel van schades in Groningen.

De kernvraag is hoe dit enorme bedrag tussen de aandeelhouders van de Maatschap Groningen, de staat en Shell/ExxonMobile zal worden verdeeld.

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid OVV heeft daar tot nu toe zijn vingers daar niet achter kunnen krijgen.

Pieter van der Struijs, Benthuizen

Sven verrast

Een veehouder uit Haulerwijk verrast Kramer. Hoe relevant is de vermelding 'veehouder'? Of gaat het erom dat de veehouder uit Haulerwijk komt - Sven had het niet uit die hoek van het land verwacht, wel van een veehouder?

Bob de Vries is gewoon een goed sportman en schaatser die de strijd om de 5 km weer terugbrengt; geen hegemonie meer voor Sven Kramer; hij moet vol aan de bak.

Evert Jan Schuur, Nuenen

Dure voetballer

Is het dringend nodig om een hele pagina in te ruimen voor weer een voetballer die voor veel te veel geld verkocht wordt?

Bert Reijnen, Roermond

Goed glas wijn

Barbara de Graaf (bewust digibeet) schrijft 27 december in haar brief: 'Het lezen van een boek op de e-reader is als een goed glas wijn drinken uit een plastic beker.'

Vreemd dat een digibeet hier een oordeel over heeft. En daarbij komt dat een goed glas wijn iets heel anders is dan een glas goede wijn.

Een Franse camping, goede wijn uit een plastic beker en een fijn boek op de e-reader, heerlijk. Ze zou het eens kunnen uitproberen.

Els Straathof, Voorschoten

Meer over