Licht sombere stemming op Europese aandelenbeurzen

Europa

De Europese aandelenbeurzen stonden maandag overwegend in de min. Positieve industriecijfers uit China en de eurozone hadden weinig impact op de handel. Ook in de VS daalden de koersen op een magere handelsdag.

Graadmeters

De AEX-index daalde 0,1 procent en de Midkap-index leverde 0,5 procent in. De FTSE in Londen daalde 0,8 procent, vooral door een aantal afwaarderingen. De CAC 40 in Parijs moest 0,2 procent terug en de DAX sloot in Frankfurt nagenoeg onveranderd. Op Wall Street ging de Dow Jones-index met 0,5 procent onderuit, de S&P 500 daalde 0,3 procent en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager.

Industrie

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de industriële bedrijvigheid in de eurozone in november verder is toegenomen. Maar in Spanje kromp de industrie juist voor het eerst in vier maanden. De Chinese industrie groeide in november in hetzelfde tempo als in oktober.

Deutsche Telekom

In Frankfurt zakte Deutsche Telekom 0,6 procent. Dochteronderneming T-Systems van het Duitse telecombedrijf staat volgens zakenkrant Handelsblatt een ingrijpende reorganisatie te wachten. Vakbonden vrezen dat het banenverlies kan oplopen tot 8.000 arbeidsplaatsen.

Staal

ThyssenKrupp leverde ruim 8,5 procent in na de aankondiging van een aandelenemissie. Het Duitse staalconcern verkoopt ook zijn staalfabriek in het Amerikaanse Alabama voor 1,55 miljard dollar aan ArcelorMittal en het Japanse Nippon Steel & Sumitomo Metal. De aankoop is volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen een 'goede deal' voor ArcelorMittal, dat in Amsterdam de AEX aanvoerde met een plus van 1,3 procent.

Thanksgiving

In de VS maakte onderzoeksbureau ComScore bekend dat de online verkopen in de vier dagen sinds afgelopen donderdag, Thanksgiving, met 15 procent zijn gestegen tot een recordbedrag van 1,2 miljard dollar. Webwinkel eBay boekte een koerswinst van 1,8 procent. De verkoop in 'fysieke' winkels daalde daardoor juist voor het eerst sinds 2009 op Black Friday en het eropvolgende weekeinde. De Britse warenhuisketen Urban Outfitters (min 3,6 procent) was een fonds dat daarop werd afgerekend.

undefined

Meer over