Lichaam Juliana naar Noordeinde

Het lichaam van de zaterdag overleden prinses Juliana is overgebracht naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Premier Balkenende eerde de prinses woensdagmiddag tijdens een herdenkingsbijeenkomst van de Staten-Generaal als een sociaal bewogen mens...

Balkenende typeerde Juliana als 'vorstin achter de facades'. Als voorbeeld haalde hij daarvoor een werkbezoek aan Amsterdam aan, waar de toenmalige koningin Juliana behalve het geplande bezoek aan een opgeknapte woning per se ook bij de buren langs wilde om de echte werkelijkheid te kunnen aanschouwen.

Ze deed dat met de woorden: 'Goedemorgen, ik ben de koningin. Mag ik bij u binnenkijken?' Volgens Balkenende verkoos Juliana de spontaniteit boven het protocol en de eerlijkheid boven de vormelijkheid.

Juliana heeft zich steeds ingezet voor de zwakkeren in de samenleving, zei Balkenende. 'Ze streed tegen eenzaamheid en isolement.'

De stoet met het stoffelijk overschot van prinses Juliana kwam woensdag rond 12.30 uur aan op Paleis Noordeinde in Den Haag, een kwartier later dan het oorspronkelijk verwachte tijdstip.

De lijkwagen met het lichaam van de prinses verliet onder begeleiding van koningin Beatrix en haar zussen Irene, Margriet en Christina om 11.00 uur Paleis Soestdijk. Op het bordes keken de klein- en achterkleinkinderen toe.

De vier dochters van Juliana wachtten op het Haagse bordes, totdat de kist met het lichaam de chapelle ardente werd binnengedragen. Over de kist lag de Nederlandse vlag.

Bij Paleis Noordeinde stonden ongeveer 2000 belangstellenden. Vele honderden waren getuige van het vertrek van het lichaam van de oud-koningin uit Paleis Soestdijk, waar zij sinds 1937 heeft gewoond.

Langs de route die de stoet door Den Haag aflegt, hingen de vlaggen halfstok, onder meer bij de ambassades. De weg achter het paleis Noordeinde, bij de ingang van de paleistuin, was helemaal afgezet met dranghekken.

Na de herdenkingsbijeenkomst van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal vertrokken de aanwezigen, onder wie ministers en staatssecretarissen, naar Paleis Noordeinde om hun respect te betuigen aan de oud-koningin.

Ministers van Staat W. Scholten, J. Korthals-Altes, H. van Mierlo, W. Kok, J. van Kemenade, en E. Toxopeus en oud-premier P. de Jong gingen als eersten langs de kist in de chapelle ardante op Paleis Noordeinde. De leden van de Eerste en Tweede Kamer sloten het officiële defilé woensdagavond af.

Bij het invallen van de duisternis op woensdagavond houden 31 militairen fakkelwacht voor paleis Noordeinde. Leden van de vier krijgsmachtonderdelen zullen deze wacht iedere avond herhalen tot en met dinsdagochtend, de dag van de bijzetting.

Premier Balkenende heeft woensdagmiddag op Paleis Soestdijk namens de ministerraad zijn condoleances aangeboden aan prins Bernhard.

Het publiek kan van donderdag tot en met zondag afscheid van prinses Juliana nemen.

Meer over