NieuwsStrijd met krijgsheer Haftar

Libische regering vraagt Turkije om militaire hulp; Erdogan bereid troepen te sturen

De internationaal erkende regering van Libië heeft Turkije donderdag officieel gevraagd om militaire hulp bij de verdediging van Tripoli tegen de troepen van de krijgsheer Khalifa Haftar. De Turkse president Erdogan liet eerder weten dat zijn land bereid is troepen te sturen.

Militairen van het regeringsleger van Libië speuren in de buitenwijken van Tripoli naar troepen van de krijgsheer Haftar die de Libische hoofdstad proberen in te nemen. Beeld Reuters
Militairen van het regeringsleger van Libië speuren in de buitenwijken van Tripoli naar troepen van de krijgsheer Haftar die de Libische hoofdstad proberen in te nemen.Beeld Reuters

De troepen van Haftar doen al maanden pogingen de hoofdstad in te nemen. President Erdogan kondigde donderdag aan dat hij het parlement begin volgende maand toestemming zal vragen om troepen naar Libië te sturen om de regering van premier Fayez el-Serraj overeind te houden.. ‘Als God het wil kunnen we dan op 8 of 9 januari positief antwoorden op de uitnodiging van de rechtmatige Libische regering’, zei Erdogan.

Haftar gaf eerder deze maand aan dat zijn troepen zich opmaken om Tripoli in te nemen. Hij heeft de steun van Rusland, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en enkele andere Arabische landen. Zijn leger heeft ook versterking gekregen van huurlingen uit Soedan en Tsjaad.

Huurlingen van Wagner

Moskou heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over het voornemen van de Turken zich militair te mengen in het conflict in Libië, waar rivaliserende milities sinds de val van de Libische dictator Moammar Kadhafi in 2011 om de macht vechten. Maar in het geheim speelt Rusland ook mee in de machtsstrijd in Libië. Honderden Russische huurlingen van Wagner, een privéleger dat nauwe banden heeft met het Kremlin, vechten mee aan de kant van Haftar.

Erdogan beweerde donderdag dat Wagner zelfs tweeduizend man in Libië heeft. Hij wees erop dat zij niet op uitnodiging van de Libische regering in het land zijn, terwijl de Turken wel op een officieel verzoek van de wettige regering reageren. ‘Dat is het verschil’, zei hij.

Erdogan is er ook op gebrand Fayez el-Serraj in het zadel te houden, omdat hij onlangs een verdrag met diens regering heeft gesloten over de afbakening van hun exclusieve economische zones in de Middellandse Zee, ten koste van Griekenland en Cyprus. Daarmee claimen zij het recht op de olie- en gasvoorraden in het gebied, maar Griekenland en Cyprus hebben inmiddels protest aangetekend tegen de Turkse en Libische aanspraken.

Wapenleveranties Turkije

Turkije steunt de regering van premier el-Serraj al geruime tijd met wapenleveranties, ondanks een VN-wapenembargo tegen Libië. Daarbij gaat het vooral om drones van Turkse makelij, maar die moeten het de laatste tijd afleggen tegen het luchtafweergeschut waarover Haftar de beschikking heeft gekregen.

Het is niet precies duidelijk waaruit de Turkse militaire bijstand zal bestaan. Als Turkije gevechtsvliegtuigen stuurt, zal dat de situatie op het slagveld danig veranderen. Maar vermoedelijk beperkt Ankara zich voorlopig tot het sturen van commando’s, militaire adviseurs en verbindingstroepen.

Een probleem is dat Turkije dan rechtstreeks tegenover Rusland komt te staan, hoewel Moskou de aanwezigheid van Russische troepen ontkent. Ook in Syrië zitten de twee landen in verschillende kampen. Turkije is tegen het bewind van president Bashar al-Assad, terwijl Rusland de Syrische president juist militair steunt. Maar Turkije en Rusland werken in het gebied langs de Turkse grens wel samen sinds de Amerikanen zich uit dat gebied hebben teruggetrokken.

Meer over