Libië: regime legt internet plat

TRIPOLI - Het internet in Libië is zaterdag kort na middernacht (Nederlandse tijd) platgelegd om de antiregeringsbetogers tegen te werken. Libië was 'abrupt offline' om kwart over een zaterdagochtend vroeg. Dat heeft Arbor Networks, een in de VS gevestigde volger van internetactiviteiten, zaterdag gemeld.

ANP/AFP/DPA
null Beeld ap
Beeld ap

Het regime van de 68-jarige Muammar Kaddafi bezwoer vrijdag alle protesten de kop in te drukken. Betogingen werden donderdag met grof geweld neergeslagen. Vooral jongeren gingen de straat op. Ze hielden met mobieltjes en sociale media als Twitter en Facebook contact met elkaar. Dissidente Libiërs in het buitenland moedigden hen aan.

Gedood
De Libische veiligheidstroepen en -diensten hebben de afgelopen drie dagen van protesten in het land zeker 84 mensen gedood. Dit berichtte zaterdag de organisatie Human Rights Watch (HRW). De mensenrechtenorganisatie baseert zich op telefoongesprekken met hulpverleners, ziekenhuispersoneel en ooggetuigen.

De meeste slachtoffers vielen in Benghazi. De stad ligt in het oosten van het land waar de afkeer van het regime sterker is. In Benghazi zijn laat op vrijdag nog 35 mensen door de veiligheidstroepen gedood.

De betogingen tegen de dictatuur van kolonel Kaddafi (68) in het noordoosten van Libië en naar verluidt ook in wijken van de hoofdstad Tripoli, zijn voor zover bekend de hevigste sinds hij in 1969 als majoor de macht greep. Afgezien van monarchieën is hij de langst regerende leider van een land. Hij heeft overigens geen officiële functie maar wordt onder meer als de 'Broederlijke Leider' en 'Gids van de Revolutie' aangeduid. In zijn jargon regeren 'de massa's' het land, onder meer met behulp van volkscomités en volksmilities.

Meer over