Update

Libië kondigt opnieuw staakt-het-vuren af

TRIPOLI - De Libische strijdkrachten hebben een nieuw staakt-het-vuren afgekondigd. Dat is om 20.00 uur Nederlandse tijd ingegaan.

Blije opstandelingen op een tank die van de troepen van Kadhafi is geweest. Beeld ap
Blije opstandelingen op een tank die van de troepen van Kadhafi is geweest.Beeld ap

Eind vorige week kondigde Libië ook al een bestand af. Dat gebeurde nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties donderdag laat resolutie 1973 had aangenomen. Die resolutie legitimeert ingrijpen in Libië volgens het volkenrecht.

Het eerste bestand heeft het regime van Kadhafi niet nageleefd. VN-topman Ban Ki moon sprak vanavond de hoop uit dat Libië het nieuwe staakt-het-vuren wel naleeft.

Rook
Boven de ambtswoning van de Libische leider Moammar Kadhafi in de hoofdstad Tripoli is rook gezien. Dat hebben getuigen vandaag laten weten. Ook zou in de buurt van de residentie van Kadhafi zijn geschoten.

De internationale coalitie heeft de aanvallen op het leger van Kadhafi vandaag opgevoerd. De acties waren zaterdag begonnen. Een woordvoerder van het Pentagon zei zondag dat Kadhafi zelf niet op de 'lijst van doelen' van de westerse landen staat.

Luchtafweergeschut
In hoofdstad Tripoli is vandaag het geknal van luchtafweergeschut gehoord. Ook klonk het geluid van machinegeweren.

Dat hebben getuigen laten weten. Het wapengekletter zou onder meer te horen zijn in de buurt van de ambtswoning van de Libische leider Moammar Kadhafi.

(onderstaande video is van vannacht)

Gebombardeerde tanks van Kadhafi. Beeld reuters
Gebombardeerde tanks van Kadhafi.Beeld reuters
Soldaten van Kadhafi in Tripoli. Beeld reuters
Soldaten van Kadhafi in Tripoli.Beeld reuters
Meer over