Libië beleeft eerste nacht van bombardementen

TRIPOLI - In de nacht van zaterdag op zondag heeft Libië een aantal keer te maken gehad met bombardementen, beschietingen en ander geweld. Na de eerste dag en nacht van de luchtaanvallen van Westerse landen zijn er 48 doden en ongeveer 150 gewonden te betreuren, aldus autoriteiten. Daaronder zouden burgerslachtoffers zijn, omdat er ook ziekenhuizen en niet-militaire zones zouden zijn aangevallen.

Boven en onder: beelden van raketten die vannacht werden afgevuurd op doelen in Libië, beschikbaar gesteld door de US Marine Visual News Service. Beeld afp
Boven en onder: beelden van raketten die vannacht werden afgevuurd op doelen in Libië, beschikbaar gesteld door de US Marine Visual News Service.Beeld afp

Toch zijn de aanvallen van de internationale coalitie, die de codenaam Odyssey Dwan hebben gekregen, niet zonder succes geweest. Op verschillende plaatsen is materieel van het Libische leger vernietigd door vliegtuigen en kruisraketten. Een Amerikaanse veiligheidsfunctionaris meldde gisteren dat de Libische luchtafweer zwaar beschadigd is.

Aan de andere zijde blijken ook de troepen van de Libische leider Moammar Kadhafi nog over strijdlust te beschikken. Verschillende keren werd er door luchtafweergeschut het vuur geopend. Ook zou de 'rebellenhoofdstad' Benghazi zondag opnieuw zijn aangevallen door Kadhafi's troepen.

Diplomatiek

Naast de fysieke oorlog, woedt er ook een diplomatieke strijd. Zo eiste Libië een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad, zodat die zich kan buigen over de militaire aanvallen op het land. Ook stopt Libië de hulp aan de EU bij het voorkomen van illegale immigratie. Bovendien blijkt Kadhafi ook nog politieke vrienden te hebben: de Venezolaanse president Hugo Chávez en zijn ambtgenoot Evo Morales van Bolivia uitten kritiek op de aanval. Volgens hen aast het Westen op de Libische olie.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over