Liberty Global aast weer op Ziggo

Ziggo onderhandelt met Liberty Global, de moeder van kabelbedrijf UPC, over een overname. Wat zouden de gevolgen zijn voor de klanten, de concurrentie en de Europese markt als de twee samengaan?

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER VAN AMMELROOY

AMSTERDAM - Ziggo heeft donderdag bevestigd dat het in gesprek is met Liberty Global, na berichten dat er een overname op til is. In oktober wees Ziggo nog een bod van zijn Amerikaanse concurrent af, omdat het te laag werd bevonden. Het Utrechtse telecombedrijf wil niet zeggen of er nu een hoger bod op tafel ligt.

Liberty Global heeft een aandeel opgebouwd van bijna 30 procent in Ziggo. De onderneming van de Amerikaanse miljardair John Malone zou Ziggo willen inlijven om te voorkomen dat een andere buitenlandse partij voet aan de grond zet in Nederland. In buurland Duitsland verloor Malone afgelopen zomer de slag om Kabel Deutschland, de grootste kabelaar van het land. De Britse telefoniegigant Vodafone ging er met de buit vandoor.

Volgens analisten zou Liberty Global 37 euro per aandeel bieden, waarmee de overnamesom uitkomt op 5,3 miljard euro.

Bij de samenvoeging van Ziggo en UPC komt meer dan 90 procent van de kabelaansluitingen in Nederland in één hand. Toch is de kans groot dat de Autoriteit Consument en Markt, de Nederlandse kartelwaakhond, instemt met de overname, zegt Ed Achterberg, analist bij marktvorser Telecompaper. Consumenten hebben voor telefonie, breedbandinternet en televisie een alternatief in KPN.

Voor de consument verandert op korte termijn niet zo veel als Ziggo en UPC in Nederland de handen ineenslaan, zegt analist Ed Achterberg van marktonderzoeksbureau Telecompaper. 'Wat betreft prijs of het aanbod van diensten ontlopen ze elkaar niet veel.' Pas op de langere termijn worden de gevolgen duidelijk, denkt hij. 'Kijk naar Ziggo: dat is samengesteld uit drie kleinere kabelbedrijven. Het heeft even geduurd voordat de klanten daar iets van merkten.' Ziggo kreeg pas in 2008 zijn huidige naam, terwijl de drie afzonderlijke kabelnetten tussen 2005 en 2007 waren opgekocht. De Consumentenbond vindt dat het belang van de klant voorop moet staan. 'Het gaat om miljoenen mensen die met een ander bedrijf te maken krijgen', stelt woordvoerder Babs van der Staak. 'Behouden ze hun e-mailadressen? Krijgen ze een andere mediabox of blijft de ondersteuning voor oude decoders in stand?'

Consument merkt weinig

Door fusies en overnames komt de macht op de telecommarkt bij een steeds kleinere groep van grote internationale concerns te liggen. Afgelopen zomer legde Vodafone 7,7 miljard euro neer voor Kabel Deutschland, de grootste kabelaar van Duitsland. Het Britse telefoniebedrijf wil zijn klanten tv, telefonie en breedbandinternet aanbieden; als de consument eenmaal drie of vier diensten afneemt is de neiging om over te stappen kleiner, verwacht Vodafone. UPC heeft behalve Ziggo in Nederland ook doelwitten in Spanje, Frankrijk en Portugal in het vizier. Ook andere kijken begerig naar Europa voor uitbreiding. Zie de gesneuvelde overname van KPN door América Móvil. Twee weken geleden zei topman René Obermann van Deutsche Telekom AG dat de tijd is aangebroken voor consolidatie in de Europese telecom. Pikant: Obermann stapt begin volgend jaar over naar Ziggo.

Voor de kleinere partijen op de telecommarkt zou een fusie van UPC en Ziggo weleens voordelig kunnen uitpakken. Bedrijven als Tele2 willen al een tijdje toegang tot de kabelnetwerken om hun klanten alle diensten te kunnen bieden - niet alleen breedbandinternet en mobiele telefoon, maar ook analoge kabel-tv. UPC en Ziggo verzetten zich hiertegen. Vorig jaar kregen ze nog gelijk van het College van Beroep voor het bedrijfsleven, dat een streep haalde door een besluit van toezichthouder OPTA (de voorloper van de Autoriteit Consument en Markt, ACM). 'Er is een goede kans dat de ACM en Brussel akkoord gaan met een fusie op voorwaarde dat de kabelaars andere toelaten op hun netwerk', zegt analist Ed Achterberg. 'KPN wordt daartoe al verplicht door de overheid. Die moet dus wat gaan doen: of KPN de vrije hand geven of ook regels gaan opleggen aan Ziggo en UPC.'

Steeds meer overnames

Kleine partijen profiteren

undefined

Meer over