Liberalen pleietn in program voor lager minimum loon

De VVD wil het wettelijk minimumloon verlagen. Dit blijkt uit het concept-verkiezingsprogramma, waarvan delen dinsdag via het NOS-Journaal uitlekten. Officieel wordt het programma op 20 oktober gepresenteerd....

Van onze verslaggefster

DEN HAAG

Het huidige minimumloon gaat uit van de behoefte van een gezin van twee ouders en twee kinderen. De VVD vindt dat alleenstaanden een lager minimumloon zouden moeten krijgen dan gezinnen.

Om dat te verwezenlijken, wordt het minimumloon voor iedereen verlaagd. Kostwinners, mensen die ook anderen van hun inkomen moeten onderhouden, zouden via de bijstand een toeslag op het minimumloon moeten krijgen.

De liberalen maakten zich altijd al sterk voor een lager minimumloon, maar dat stuitte steeds op problemen omdat de sociale uitkeringen zijn afgeleid van het minimumloon. In de loop der jaren werden de uitkeringen al aangepast aan de individuele behoeften van gezinnen of van alleenstaanden. De VVD wil door een verlaging van het minimumloon de laagstbetaalden aantrekkelijker maken voor de arbeidsmarkt.

Meer over