NieuwsRoemenië

Liberalen met anticorruptie-agenda winnaar bij lokale verkiezingen Roemenië

De liberale PNL-partij is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Roemenië. De 50-jarige Nicusor Dan, een onafhankelijke kandidaat met steun van de PNL en de centrumrechtse alliantie USR-Plus, versloeg in de hoofdstad Boekarest de zittende burgemeester. 

De onafhankelijke kandidaat Nicusor Dan in het stembureau.  Beeld REUTERS
De onafhankelijke kandidaat Nicusor Dan in het stembureau.Beeld REUTERS

Daarmee is de buit ook binnen voor Vlad Voiculescu, de tweede man achter Dan. Met een ambitieuze agenda wil hij de enorme corruptie in de gezondheidszorg aanpakken.

In Roemenië loopt de belangrijkste politieke scheidslijn niet zozeer tussen links en rechts, maar tussen gevestigde belangen en hervormers. Met name in de grote steden groeit de onvrede met de links-populistische PSD-partij, die veelvuldig in verband is gebracht met corruptieschandalen.

Liviu Dragnea, de voormalige PSD-partijvoorzitter, zit een celstraf van 3,5 jaar uit wegens machtsmisbruik. Nu raakt de partij ook de hoofdstad kwijt: de zittende burgemeester Gabriela Firea (PSD) kreeg zondag 38 procent van de stemmen, tegen 43 procent voor haar liberale tegenstrever.

Tegenhouden

Alles bij elkaar heeft de PSD – waarvan de machtsbasis vooral op het platteland en bij ouderen ligt – drie verkiezingen op rij verloren: Europees, presidentieel en nu lokaal. In de gemeenteraad van Boekarest blijft de PSD wel de grootste: de kans bestaat dat de partij zal proberen de hervormingsagenda van Dan en Voiculescu tegen te houden. 

Van de grote steden gingen er vijftien naar de liberale PNL, de partij van interim-premier Ludovic Orban. De PSD volgt met dertien. ‘Ik dank Roemenen voor het verdedigen van de democratie door te stemmen tijdens een pandemie’, verklaarde een jubelende Orban. Verwacht wordt dat dat patroon zich doorzet in december, als de Roemenen een nieuw parlement mogen kiezen.

Dit najaar staat Roemenië stil bij de brand in nachtclub Colectiv, precies vijf jaar geleden, hetgeen tot een enorm corruptieschandaal leidde. Er vielen ruim zestig doden. De wijkburgemeester onder wie de nachtclub viel, is opvallend genoeg zondag herkozen. Deze Cristian Piedone werd veroordeeld tot 8,5 jaar cel, maar omdat zijn hoger beroep nog loopt, kon hij zich opnieuw kandideren.

Ook opvallend is de uitslag in Timisoara, de op twee na grootste stad van het land. Daar is de nieuwe burgemeester, Dominic Fritz (eveneens USR-Plus), een geboren Duitser. Binnen de Europese Unie gebeurt het zelden dat een buitenlander gekozen wordt tot burgemeester. Fritz woont al jaren in Timisoara en spreekt vloeiend Roemeens.  

Drama in nachtclub zit altijd in Voiculescu’s gedachten en daarom is hij nu verkiesbaar
Vijf jaar geleden kwamen bij een gruwelijke brand in een nachtclub in Boekarest 27 jongeren om het leven. In de weken erna stierven nog eens 38 mensen door een bewust fout geproduceerd desinfectiemiddel. Vlad Voiculescu (toen 33) werd ingevlogen om als minister de corruptie in de zorg aan te pakken. Hij wordt nu viceburgemeester van Boekarest.

Meer over