nieuwscoronavirus

Libanon voor de derde keer in lockdown

Libanon gaat vanaf donderdag voor de derde keer in een lockdown, tot zeker 1 februari. Het Arabische land kampt met een opleving van coronabesmettingen als gevolg van vakantievierende emigranten en uit de hand gelopen feestjes.

Ana van Es
Een man verkoopt mondkapjes op straat in Beiroet.  Beeld AP
Een man verkoopt mondkapjes op straat in Beiroet.Beeld AP

Vanaf donderdag geldt in elk geval een avondklok tussen 6 uur ’s avonds en 5 uur ’s ochtends. Auto’s mogen slechts om de dag rijden, afhankelijk van het laatste nummer van hun kentekenplaat. Reizigersverkeer via het vliegveld van Beiroet zal worden beperkt. Waarschijnlijk zullen ook restaurants en winkels sluiten. De details van de nieuwe lockdown worden later deze week bekend gemaakt.

Libanon zit met 2.861 nieuwe coronabesmettingen op circa 6 miljoen inwoners nu verhoudingsgewijs ongeveer op het niveau van Nederland. De IC-afdelingen liggen vol. Patiënten zijn de afgelopen dagen overgeplaatst van de stad Beiroet naar ziekenhuizen op het platteland.

null Beeld AP
Beeld AP

De corona-epidemie in Libanon was aanvankelijk goed onder controle, door een strenge lockdown in maart en het sluiten van het vliegveld en de grenzen voor vrijwel alle personenverkeer. De besmettingsgraad begon gestaag te stijgen nadat een explosie een groot deel van het centrum van Beiroet in augustus 2020 zwaar beschadigde en tienduizenden mensen niet meer thuis konden wonen.

Een lockdown in november werd na twee weken weer beëindigd. Daarna mochten niet alleen barretjes en restaurants, maar zelfs discotheken en nachtclubs heropenen. Libanon is technisch failliet en kan daarom elke uitgegeven dollar gebruiken. De burgemeester van ’s lands tweede stad, Tripoli, beschouwt een lockdown als een privilege voor de rijken, waar de armen zich niet aan hoeven te houden.

De huidige opleving van covid-19 is waarschijnlijk te danken aan de jaarlijkse influx van Libanezen die in het buitenland wonen en bij hun familie thuis kerst komen vieren. Grote ophef ontstond over een nieuwjaarsconcert in Beiroet van de populaire zanger Assi al Hellani. In het publiek zouden 20 gasten positief zijn getest. Al Hellani stelt op twitter dat hij de benodigde vergunningen had voor het concert en dat de verhalen over besmettingen ‘kwaadaardige geruchten’ zijn.

Meer over