NieuwsLibanon

Libanon heeft met Diab een nieuwe, maar omstreden premier

Na een procedure die soms veel weg had van een soap (met een hoofdrolspeler die verdwenen was, weer terugkeerde, en uiteindelijk toch vertrok) heeft Libanon een nieuwe premier: Hassan Diab.

De kersverse premier van Libanon, Hassan Diab (midden) in Beiroet.  Beeld AP
De kersverse premier van Libanon, Hassan Diab (midden) in Beiroet.Beeld AP

Professor technische informatica en oud-minister Hassan Diab mag proberen een nieuwe regering te vormen. Die is dringend nodig, want door een economische crisis balanceert het land op het randje van de afgrond.

Diab is in het zadel gehesen door Hezbollah en haar bondgenoten. Dat maakt het niet makkelijker om de broodnodige hulp uit het Westen en de Golfstaten los te krijgen.

De Libanese staatsschuld is een van de hoogste ter wereld (151 procent van het nationaal inkomen), en de financiering daarvan slokt bijna de helft van de inkomsten van de staat op. Ondertussen is de economie met veertig procent gekrompen.

Banken zijn weer open, maar mensen kunnen maar beperkt geld opnemen. Dat betekent dat de bevolking weinig geld kan uitgeven, dat winkels hun spullen niet kwijtraken, en bedrijven mensen nog maar voor de helft uitbetalen of ontslaan.

Afval metershoog

Maar Libanon heeft nog veel meer problemen: overal langs de Middellandse Zee ligt het afval metershoog opgestapeld omdat het niet wordt verwerkt. Het land functioneert dankzij generatoren. Elke dag zijn er weer stroomstoringen. De luchtvervuiling in de hoofdstad is enorm, en dan zijn er nog de anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen in het land dat 4,3 miljoen inwoners telt.

Toen de regering in oktober aankondigde dat er ook nog eens belasting moest worden betaald voor het sturen van WhatsAppberichtjes, knakte er iets bij de bevolking, en gingen mensen massaal de straat op. De macht is al dertig jaar in handen van dezelfde families en demonstranten willen dat deze oude garde aftreedt.

Wat de protesteerders betreft wordt ook het complexe politieke systeem omvergehaald dat na de burgeroorlog (1975 – 1990) werd ingevoerd, en dat voorschrijft dat de premier altijd een soenniet is, de president een christen, en de voorzitter van het parlement een sjiiet. Een andere eis is dat het volgende kabinet niet uit politici bestaat, maar uit technocraten, mensen met verstand van zaken, die de boel hopelijk op orde te krijgen.

Na wekenlange demonstraties koos premier Saad Hariri eieren voor zijn geld, en stapte op. Maar een paar weken later was hij de enige kandidaat om zichzelf op te volgen. De christelijke en sjiietische partijen zagen dit echter niet zitten, en woensdag trok Hariri zich terug.

Demonstranten in Beiroet. Beeld AFP
Demonstranten in Beiroet.Beeld AFP

Donderdag werd de relatief onbekende Diab door sjiietische Hezbollah en haar christelijke bondgenoten naar voren geschoven – dezelfde dag dat het Duitse parlement alle activiteiten van Hezbollah in Duitsland verbood. De Verenigde Staten beschouwen Hezbollah als een terroristische organisatie en Washington is nog verdeeld over de vraag of er sancties tegen de staat Libanon moeten worden uitgevaardigd. Een regering die wordt gevormd door een Hezbollah-vertrouweling kan daarbij het laatste zetje geven – wat een doodsklap zou betekenen.

Het zal voor Diab niet meevallen onder dit gesternte steun te vinden bij de internationale gemeenschap. De bevolking heeft ondertussen ook niet gekregen wat ze wilde, en donderdagavond werd er in Beiroet alweer gedemonstreerd. ‘Diab heeft alle kwaliteiten van een Libanese politicus’, schreef een activist op Twitter. ‘Bevoorrecht, narcistisch, en een lui stuk stront.’

Meer over de protesten in Libanon

Demonstranten in Libanon kregen in oktober voor elkaar gekregen wat in een Arabische volksopstand niet vanzelfsprekend is: de premier, Saad Hariri, trad af.

De hele kliek moet weg, vinden de demonstranten in Libanon. Ana van Es maakte deze reportage in Beiroet, tijdens de dagenlange opstand.

Er wordt wereldwijd steeds vaker geprotesteerd, maar het is minder effectief dan ooit.

Meer over