LEZINGEN

Hoe ziet uw ideale wereld eruit? Vanavond zullen in Perdu (Kloveniersburgwal 86) in Amsterdam vijf Nederlanders de wereld met een groot gebaar opnieuw inrichten: de architect Anton Alberts, de beeldend kunstenaars John Körmeling en Alfred Eikelenboom, de publiciste Pauline Terreehorst en de schrijver Dirk van Weelden....

In het Historisch Museum Apeldoorn zondag een lezing door Cor de Wit over de expositie Chris Wegerif en Agathe Wegerif-Gravestein. Meubel-, textiel- en bouwkunst 1896-1920. Daarna een rondleiding door de tentoonstelling. Aanvang 15.30 uur.

Publicist Henk Hofland houdt zondag een lezing over zijn meest recente werk. In het Vakbondsmuseum (Henri Polaklaan 9) in Amsterdam, aanvang 14 uur.

Zaterdag om 13 uur in de Filmzaal van het Rijksmuseum in Amsterdam een bijeenkomst over het Rembrandt-Mondriaan Project van Bert de Keyser, dat in februari 1996 op het Museumplein gerealiseerd moet worden. Met lezingen en een debat.

In de serie 'Wetenschap en Literatuur' in De Balie in Amsterdam spreken Rutger Kopland en Nico H. Frijda dinsdag om 20.30 uur over het tussengebied van psychologie en literatuur. Jaap van Heerden leidt het gesprek.

De Utrechtse hoogleraar in de middeleeuwse letterkunde W.P. Gerritsen spreekt dinsdag in de aula van de Zeeuwse Bibliotheek over het thema Odysseus, Sinbad, Brandaan: drie zeevaarders en het onbekende. De traditie van het zeevaardersverhaal, belicht aan de hand van drie grote literaire reizen. Aanvang 20 uur.

Hoe komen zes schilders, werkend in verschillende tijden en onafhankelijk van elkaar tot het maken van een wit schilderij? Rob Berkel, directeur van Scryption, spreekt zondag onder de titel Stilte in de schilderkunst over Monet, Malewitsj, Manzoni, Fontana, Johns en Ryman. In het Oude Kerkje in Kortenhoef, aanvang om 10.30 uur.

Meer over