Lezers

Wat weet u toch veel! Per post, telefoon, fax en per e-mail werd gemeld dat de dadelkoek van schijnbaar onbekende herkomst (de Volkskrant van 26 mei) afkomstig is uit het bijna vijftien jaar oude kookboek Buitenlands brood en gebak van Janny de Moor....

(Bovendien is daar nu weer eens het bewijs dat toeval niet bestaat. Als 's ochtends de rolgordijntjes in de Volkskeuken omhoog gaan, kunnen we aan gene zijde van de Wibautstraat in de keuken van Trouw Janny de Moor achter de boerenbonte valletjes zien staan.)

En u let ook zo goed op! Toen we op 23 mei een courgettegratin in de oven schoven, bevatte die 'grote gepelde garnalen van zo'n zestien centimeter lang'. Blozend geven we toe: die bestaan niet. Tenzij je ze gamba's noemt en voor de gepelde exemplaren heel veel betaalt, zoals een collega daarna tot haar schrik ervoer.

Terug naar de visboer en nog eens goed gekeken. We bedoelden eigenlijk gepelde rivierkreeftjes, die maar een gulden per ons duurder zijn dan gepelde kreeftgarnalen (een sjieke naam voor grote garnalen). Beide soorten zijn een flinke slag groter dan gewone garnalen, wat deze ovenschotel een lekkere beet geeft. Maar er is niks op tegen om gewone garnalen te gebruiken.

Voor wie het heeft gemist, nog even het recept in een noodgang. Roer een marinade van 3 teentjes knoflook in plakjes, 1 rood Spaans pepertje in stukjes (zaadjes eruit) of een paar eetlepels hot taco sauce, halve theelepel gedroogde rozemarijn, 2 eetlepels citroensap, 6 eetlepels olijfolie, zout en versgemalen peper. Marineer hierin minstens een half uur: twee courgettes in dunne plakken en 3 ons gepelde rivierkreeftjes (zie hierboven).

Hak een pond rijpe tomaten in stukjes, leg ze in een ovenschaal, zout en peper erover. Verdeel de courgettes en de garnalen over het tomatenbedje (iets minder rommelig wordt het geheel als je de courgettes dakpansgewijs in de ovenschaal rangschikt en daarna de garnalen ertussen steekt).

Giet de resterende marinade eroverheen en strooi er drie eetlepels geraspte oude Goudse kaas over (eventueel vermengd met een bekertje crème fraîche of een scheut slagroom). Kwartier in de oven op 225 graden; genoeg voor twee à drie personen.

Verder bent u, lezers, ook nog aardig. Eén uwer, uit Den Haag, schreef haar vermanende woorden op een prachtige kaart met achterop een fijn recept voor Linzertorte. U begrijpt: wordt vervolgd.

Jacomijn de Raad

Meer over