LEZERBRIEVEN

Lezersbrieven over Johan Cruijff

Ingezonden lezersbrieven na het overlijden van Johan Cruijff.

Johan Cruijff als international: `Zonder de bal kun je nooit verliezen.' Beeld ANP / Guus de Jong
Johan Cruijff als international: `Zonder de bal kun je nooit verliezen.'Beeld ANP / Guus de Jong

Cruijff-Olsen-pingel

Zoveel mooie momenten passeren deze dagen de revue.

Ik ben heel blij dat ik het allemaal van eind jaren zestig af heb meegemaakt. Pakken ze nooit meer af.

Terugkijkend heb ik in de loop van de tijd bemerkt hoe mooi zijn spel was. Dartel is het goede woord eigenlijk.

Mooiste voorbeeld van die dartelheid is voor mij de 'Cruijff-Olsen-Cruijff-pingel': niet de op zich al bijzondere variant, maar de huppeltjes die hij maakt tussen het tikkie naar Jesper en het tikkie in de goal.

Als een F-pupil op de vroege zaterdagochtend! En dat op 34-jarige leeftijd en alles al meegemaakt hebbend.

Geweldig. Überdartel!

Rolf van Olst, Zwolle

Hemelpoort

Ik durf te wedden dat Johan momenteel aan Petrus uitlegt dat de hemelpoort beter gepositioneerd kan worden.

Erwin Noorman, Meppel

Logisch

Even dacht ik dat de geest van Cruijff in onze 4-jarige zoon was gevaren, toen hij gistermorgen zei: 'Johan Cruijff is dood. Dus ik heb een goed idee: er kunnen vluchtelaars in zijn huis wonen, hij heeft het toch niet meer nodig.' Logisch.

Fije Riemersma, Amsterdam

Brussel

Het is maar goed dat Cruijff niet dinsdag is overleden. Anders was de berichtgeving over de terreuraanslag in Brussel flink in het gedrang gekomen.

Cyril Lansink, Nijmegen

Een gewone jongen

Eind 1981 keerde Johan Cruijff terug bij Ajax. Ik had nog niet zo lang verkering en mijn huidige vrouw en ik bezochten een training van Ajax bij De Meer. Dan kon ze alvast aan die afwijking wennen.

Daar komt Johan Cruijff aanrijden. Ik vraag of mijn vriendin met hem op de foto mag. Geen probleem. Het is ijskoud die dag. De kant-en-klaar camera weigert door de kou dienst. Na een paar minuten zegt Cruijff dat hij nu echt naar binnen moet. Balen dus. Na de training komt hij naar buiten, ziet ons staan en komt op ons af met de vraag of de camera het al weer doet.

Met trillende handjes maak ik alsnog een foto die natuurlijk flink bewogen is. De herinnering aan deze man die zoveel goeds gedaan heeft, is warm.

Bart Burggraaf, Uithoorn

Geld terug

Ik dacht dat ik een abonnement had op de Volkskrant maar gisteren leek het wel of ik geabonneerd ben op een blad over Johan Cruijff, 'n beetje over dreven naar mijn smaak.

Die domme voetballer die niet eens behoorlijk Nederlands kan spreken.

Ik wil geld terug.

Josee van Doorn, Woerden

Guardiola

Cruijff overleden! Longkanker. Natuurlijk is het verschrikkelijk voor de familie.

Ook het Nederlandse en Spaanse voetbal verliest een opmerkelijk mens.

De ras-Amsterdammers wisten er wel raad mee. In DWDD pochte Frits Barend over, verheerlijkte Youp van 't Hek en bewierookte Mart Smeets Neerlands beste voetballer.

De daden van de maestro zullen beklijven, niet de woorden van voornoemde heren. Wat wel blijft hangen is de reactie van Pep Guardiola, destijds speler van de Catalanen onder trainer Cruijff: 'Barcelona is de visie van Cruijff altijd blijven volgen, in voor- en tegenspoed, ieder seizoen weer. Hij heeft het voetbal veranderd, al 20 tot 30 jaar lang. Barcelona bleef volharden in zijn uitgestippelde speelwijze. De huidige successen zijn aan hem te danken.'

Woorden die Ajax in zijn zak kan steken. De club desavoueerde zijn vakmanschap en hobbelt nu een beetje stuurloos over de vaderlandse velden.

Bij Ajax denkt men zeker dat wat uit eigen boezem komt nooit hemelbestormend kan zijn. Amsterdammers, eigenwijs en dom. Behalve Johan Cruijff dan.

Rob de Jong, Goutum

'Ik haat verliezen'

Johan Cruijff is dood. Maar Griekse helden sterven niet. De Catalaanse Verlosser liet een spoor van hulpeloze backs en kansloze keepers achter in zijn arena.

Maar, zei hij, zonder de bal kun je nooit verliezen en 'ik haat verliezen maar als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd'.

Leve Johan Cruijff.

Arjen Boswijk, Groningen

Pech

Is het nu eindelijk duidelijk?!

Kanker is geen 'strijd' die je kunt 'winnen'.

Cruijff had pech...

Marja Feltkamp, Amsterdam

Brein

'Voetbal speel je met het hoofd.' ('Cruijff en ik', bijlage Johan 1947-2016, 25 maart). Volgens Jan Mulder heeft Cruijff het daarmee aan het verkeerde eind, maar zelf maakt hij precies dezelfde denkfout als de maestro: namelijk dat onze intelligentie zich uitsluitend in het brein zou bevinden.

Ons brein is inderdaad een hooggespecialiseerd orgaan en de zetel van het bewustzijn (hoewel juist dat nog altijd met vele raadsels omgeven is), maar mentale processen vinden in de natuur tot in de haarvaten van het plantenrijk plaats.

De onverwachte 'gedragsverandering' van bossen onder invloed van de opwarming van de aarde is er een fraai voorbeeld van.

Ton Maas, Amsterdam

Austin Martin?

Dagbladjournalisten en auto's; het is een vermakelijke relatie.

In de vele anekdotes over Cruijff in de krant van gisteren zou hij een Austin Martin gereden hebben. Een onbekende en wellicht niet bestaande auto die associaties oproept met een Austin Minor of nog erger een Austin Balanza.

Ik kan mij niet voorstellen dat Cruijff, liefhebber van stijlvolle, snelle auto's, daarin gezien wilde worden. Het gaat waarschijnlijk om een Aston Martin; de legendarische auto uit de James Bond-films.

Arjen Hoekstra

Meer over