Brieven

Lezersbrieven: 'Je kunt maar één uniform tegelijk dragen'

Veel lezers reageren op politiemedewerker Sarah Izat (26) die naar het College voor de Rechten van de Mens is gestapt omdat zij haar hoofddoek wil blijven dragen.

Redactie
Sarah Izat. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Sarah Izat.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Je kunt maar één uniform dragen

In het antwoord op de vraag naar de hoofddoek gebruikt Sarah Izat een treffende vergelijking. Ze draagt een hoofddoek 'net zoals nonnen dat doen', dat wil zeggen: om 'haar liefde voor God concreet te maken'.

Kijk, dat begrijp ik. Er zijn inderdaad mensen die God liefhebben boven alles, niets meer verwachten van het gewone leven, de aardse banden verbreken en intreden in een klooster. Als ze dan toch nog wel eens in de seculiere wereld verschijnen, dragen ze hun habijt. Dat is een religieus uniform. Dat roept: 'Ik ben geen gewoon mens, ik ben niet van deze wereld, ik ben van Christus.'

Als mevrouw Izat het dragen van de hoofddoek zo beleeft, dan neem ik aan dat ze begrijpt dat de samenleving van haar vraagt om duidelijk te maken voor welke wereld ze kiest: die van seculiere burgers of die van het klooster. Je kunt maar één uniform tegelijk dragen.

Dick Wursten, Antwerpen (België)

Wat is een uniform?

Er is niets tegen het uniform. Er is ook niets tegen de hoofddoek. Er is wel iets tegen de combinatie. Namelijk vanwege de definitie van uniform: 'Een uniform is werkkleding waarmee een persoon zich onderscheidt als lid van een organisatie of als functionaris.'

Het woord uniform betekent eenvormig en daarmee wordt uitgedrukt dat alle leden van de organisatie dezelfde kleding dragen. Het gaat hier bovendien om een overheidsfunctie in Nederland, een democratie met scheiding van kerk/moskee en staat.

Ron de Rijk, Hilversum

Beste Sarah,

Welkom bij de Nederlandse politie. Ik ben blij dat je het bij onze geweldige organisatie naar je zin hebt. Bij de politie mag je bijna overal je hoofddoek dragen, alleen niet met het politie-uniform. Dat wist je toen je ging solliciteren. Naar mijn mening doet het er niet toe of jouw wens een hoofddoek te dragen voortkomt uit jouw liefde voor God of om een andere reden.

Zelf draag ik liever een spijkerbroek dan mijn uniformbroek maar die wissel ik toch om als ik in uniform aan het werk ga.

Collegiale groet,

B. Verstraeten, Hoofddorp

undefined

Sikh-agent

In Nederland is men bezig met een rechtsstrijd over het wel of niet dragen van een hoofddoek tijdens diensttijd. Kijk eens naar Groot-Brittannië. Daar dragen sikh-agenten een tulband en niemand die zich daarover opwindt. Als Rotterdam veiliger wordt door meer blauw op straat, zal het niemand een zorg zijn of mevrouw Izat een hoofddoek draagt of een pet.

Wim Olthof, Bergen

Mooi

Wat kunnen mensen toch kortzichtig zijn. Als Sarah Izat haar hoofddoek af zou doen, zou zij zo politieagente kunnen worden. Terwijl ze volstrekt dezelfde persoon blijft met dezelfde liefde voor haar god. Hoe kan dat nou?

Ik denk dat ze een heel goede politieagente zou kunnen zijn. En ik vind haar witte hoofddoek heel mooi.

Jan de Boer, Amsterdam

'Wat ik denk en wie ik ben, wordt niet alleen maar gekenmerkt door dit lapje stof' (+)
Sarah Izat (26) werkt met hart en ziel bij de Rotterdamse politie. Dus wanneer haar werkgever haar de functie van buitengewoon opsporingsambtenaar in het vooruitzicht stelt, gaat zij daar gretig op in. Alleen, haar hoofddoek moet af. Izat stapte naar het College voor de Rechten van de Mens, dat volgende week uitspraak doet. In dit interview vertelt zij waarom.

Binnenkort agentes met hoofddoek? Politieleiding Amsterdam overweegt dit voor meer diversiteit
De Amsterdamse politieleiding overweegt een hoofddoek toe te staan voor agentes. Op die manier zouden meer agenten met een migratie-achtergrond geworven kunnen worden. Dat zei de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg in het AD.

Amsterdamse wijkagente gaat met hoofddoek straat op als statement
Een Amsterdamse wijkagente is met een hoofddoek de straat op gegaan om te peilen hoe mensen zouden reageren. Ze deed dit 'uit solidariteit en omdat ze voor een divers korps is', aldus het PvdA-raadslid Sofyan Mbarki die bij de actie aanwezig was.

Is Nederland klaar voor een gesluierde politieagente? (+)
De meeste politieke partijen lijken niet al te happig: 'Je vertegenwoordigt de politie, niet jezelf.'

Meer over