Lezersbrieven: 'Het was maandagmorgen en ik besloot de radio even aan te zetten'

De ingezonden brieven van zaterdag 25 november.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag: Kom, laat ik de radio eens aanzetten

Het was maandagmorgen, iedereen ging met frisse tegenzin naar werk of studie. Mooier kan ik dit plichtsgetrouwe ritueel niet maken. Voor mij begint deze dag met een beetje hersenloos gepluis in de nieuwsberichten. Elke keer weer word je geconfronteerd met de weerzin tegen dit handelen, maar vooral tegen de wereld om je heen. Je besluit toch maar even de radio aan te zetten. Dat is vast beter!

Uiteraard gaat Radio 1 aan, aangezien dit de meest geschikte zender is (niet aanmatigend bedoeld). Jazz op Radio 6 is lang zo leuk niet meer nu Sylvana niet meer gewoon doet waar ze goed in was.

Wellicht kun je terecht bij BNR, helaas willen ze daar altijd de laatste vier cijfers van je tankpas weten voordat je kunt meepraten met de programma's.

Dan de keuze uit de commerciële radiostations, waar de eenheidsworst opgedrongen wordt door de kinderlijke klankborden en de schaamteloze zelf-interviews van overgewaardeerde millennial-dj's, nog maar even beamend dat jij inderdaad een monotoon rotbestaan lijdt. Dat is vooral een persoonlijke associatie die voortvloeit uit mijn eerste bijbaan.

Door jarenlang blootgesteld te zijn aan de commerciële propagandamachine die, schallend door speakers in zomerwarme tomaten- en paprikakassen al zwoegend en zwetend voor een paar rotcenten, het toch al repeterende werk nog een stukje ondragelijker maakte. Ach wat zal het eigenlijk, je kunt je moeilijk de illusie maken dat je bij de 'geschikte zenders' niet door de filterbubbel gaat.

Het podium is nergens zo groen en rood gekleurd als bij de publieke omroep. Bij het altijd pragmatische Radio 1 lijken de mineur-hysterie en politieke correctheid het als drijvende krachten ook te winnen van sensibiliteit en journalistieke plicht. Als ze deze week bij Radio 1 nog meer letters aan het LHBT-alfabet gaan toevoegen, dan heeft zo dadelijk iedere Nederlander een unieke code voor zijn, haar, of het's individuele seksualiteit. Handig wellicht voor op je klantenpas bij de super, het is immers weer de tijd van het jaar om massaal boodschappen te gaan doen.

Nog zoiets; Sinterklaas, een eenvoudig kinderfeest waar we niet moeilijk over hoeven te doen. Hoor je ook nooit iets over!

Sander Jansen, Amsterdam

Ons eerste huis

In 1974 kochten we ons eerste huis. Net getrouwd en als leerkrachten bij de gemeente Den Haag, moesten we als dertigers eerst twee jaar lang op een kamer wonen. Ons huis kostte 96 duizend gulden. De hypotheekrente was 13 procent en ons gezamenlijke salaris was 25 duizend gulden.

Omdat ik een jaar later een kind kreeg, moest ik stoppen met werken want er was geen kinderopvang.

Er waren destijd twee soorten hypotheken: lineair en annuïteiten. Huizen waren nooit goedkoop. Mijn man werd al snel dement en ik ben blij dat ik mijn hypotheek heb afgelost en nu nog in mijn eigen huis kan blijven wonen. Helaas alleen, want mijn man woont in een verpleeghuis en dat is niet bepaald gratis!

Op de aflosboete zit ik niet bepaald te wachten.

A. van Kregten-Hoenderdos, Delfgauw

Misverstand

Jeroen van den Berg meldde in zijn lezersbrief 'Ha, die Sint' van 20 november terloops dat de Sint uit Turkije kwam. Dat misverstand komt zo vaak voor, dat ik erop wil reageren.

Ken uw geschiedenis. Sint Nicolaas werd geboren en leefde in het Oost romeinse rijk in Myra (dat nu Demre heet). In dat gebied sprak men toen Grieks.

Meer dan 700 jaar (!) later kwamen in dat gebied pas de Turken. Zijn gebeente is toen naar Italië (Bari) verhuisd. Waarom iedereen er altijd de Turken bijhaalt, is mij een raadsel.

Martijn Reneman, Groningen

Groenste ooit

Jaagt het 'groenste kabinet ooit' ons op kosten? Dit is de kop van het artikel met vijf vragen over de hogere energienota. Het verschil in de berekening van het kabinet en de Verenigintg Eigen Huis (VEH) zit hem in de gehanteerde cijfers. De VEH gaat uit van het gemiddelde verbruik van een kleine 1.500 kuub gas en de overheid van ongeveer 1.250.

Daar zit wel een probleem. Ik kom als vrijwilliger bij verschillende ouderen die een sociale huurwoning bewonen. Hun gasverbruik stijgt ver uit boven deze gemiddelde cijfers. Deze mensen hebben vaak al de grootste moeite om hun rekeningen te betalen en zijn zeker de dupe van de ODE, een speciale belasting waarvan de opbrengst naar duurzame energie gaat. Zij hebben geen geld om maatregelen te treffen.

Het zou dit kabinet sieren als het de woningbouwverenigingen dwong om, parallel aan deze belastingmaatregel, fors te investeren in warmte-isolerende en energiebesparende maatregelen.

Zo niet dan kan het vraagteken in de kop vervangen worden door een uitroepteken.

André Oud, Maarheeze

Goede luisteraar

Ach gossie, ze zijn er nog... elitaire (soms beperkte) geesten die preken dat klassieke muziek per definitie op een hoger plan staat dan popmuziek. Wat ze vaak niet (willen) zien/horen is dat veel zeer creatieve en dikwijls op conservatoria opgeleide popmuzikanten het liefst eigen werk componeren! Een goede luisteraar ontdekt dan ook vaak prachtige muziek. Met of zonder snik. Tsja, Herman Brood vroeg ooit al eens aan een (overigens fantastische) violiste: 'Waarom spelen jullie eigenlijk altijd liedjes van anderen?'

Raymond van Geytenbeek, Baarn

Playlist Spotify

Wat goed dat ze daar bij de Raad voor Cultuur eindelijk doorhebben dat het maar eens afgelopen moet zijn met het subsidiëren van die ingewikkelde muziek voor de elite. We hopen dan ook dat 'meer aandacht voor muziekeducatie' niet betekent dat dat naar Bach of Strawinsky gaat, of naar lessen op zo'n belachelijk hoogopgeleid instrument als de piano of de fagot.

In plaats daarvan zie ik leuke, laagdrempelige lesprojecten voor me, waar kinderen leren een mooie, Nederlandstalige playlist voor op de Spotify te maken. Het Wilhelmus wordt daar dan standaard in opgenomen (in de gesubsidieerde DJ Tiësto-uitvoering, dat spreekt).

Het zou eerlijker zijn als we cultuursubsidie gaan inzetten als 'cultuurtoeslag' zodat gewone Nederlanders zélf kunnen uitmaken wat hun cultuur is.

Ikzelf erger me daarnaast al jaren aan het geld dat naar de bescherming van het Waddengebied gaat. Ik bedoel: de meeste Nederlanders wonen daar niet, hoor! Overheidsgeld dat beter besteed kan worden door aan iedere gewone Nederlander jaarlijks een leuke potplant of een tuincentrum-waardecheque te geven.

Stone van den Hurk, Utrecht

Niet beschaamd

De Raad voor Cultuur beschouwt bij de financiering van lichte en klassieke muziek deze sectoren als communicerende vaten. Als de raad wil dat er meer geld moet naar dance, pop, urban en het Nederlandse lied, stel dat dan gewoon voor. Ik heb daar geen bezwaar tegen. Maar er is geen enkel argument te vinden om dat dan automatisch uit de klassiekemuziekwereld weg te halen. Die laatste heeft toen de economische wind tegenzat genadeloze klappen gehad. Nu het goed gaat, stelt de raad voor nog eens een dreun uit te delen. Klassieke muzikanten hebben een leven met van jongs af aan jaren keihard studeren en blijven studeren. Inmiddels zijn ze gedegradeerd tot het zzp-schap en kunnen ze incidenteel schnabbelen. Gelukkig is er nog weleens wat te verdienen in de landen om ons heen.

Muziekappreciatie is sterk afhankelijk van waar je in je jeugd mee te maken krijgt. Aangezien muziekscholen gesloopt zijn, klassieke muziek in het voortgezet onderwijs geminimaliseerd is en in de gangbare media met een lantaarntje te zoeken valt, krijgen alleen kinderen van witte mensen bij wie Beethoven thuis gangbaar is, die smaak nog toegediend. Daarmee wordt die muziek in ons land onbedoeld elitair. Op tv zijn complete concerten of opera te zien op een apart aan te schaffen betaalkanaal. Zolang een voetballiefhebber veel minder bijdraagt aan de klassiekemuzieksector dan ik aan het voetbal (stadions, tv-rechten, sponsoring door producenten waarvan ik producten koop, politie-inzet), voel ik me niet beschaamd een gesubsidieerd operakaartje te kopen.

Huub Odijk, Zutphen

Appen achter het stuur

Als die dame op Texel niet heeft zitten appen tijdens de aanrijding wat was dan wél de oorzaak van de aanrijding? Was het behalve donker ook mistig? Zat er een onoverzichtelijke bocht in de weg? Hebben de fietsers een onverwachte slingerbeweging gemaakt? Waren de fietsers eveneens met hun telefoon bezig? Van waar heeft de automobiliste die andere ruim 600 appjes verstuurd? Hoeveel kilometer heeft ze die dag gereden en hoe vaak en waar is ze gestopt om te appen?

Ronald Lange, Maastricht

Het kan simpel

Iedere keer als ik berichten lees over ongewenst gedrag van automobilisten, zoals appen en het dodelijke ongeval op Texel, vraag ik me af waarom het niet verplicht wordt om de gegevens over het rijgedrag van het laatste halfuur op te slaan in een mini-black box. Daarmee kan worden vastgesteld wat de gedragingen van de auto zijn geweest (tijd, snelheid, exacte locatie) en daarmee het gedrag van de chauffeur.

Met een eenvoudig apparaatje dat gebaseerd is op ontvangst van gps-signalen kunnen die data worden opgeslagen en door de politie worden uitgelezen. Bijkomend effect is dat de automobilist oplettender gaat rijden omdat hij of zij weet dat het gedrag wordt geregistreerd en vrijwel alle overtredingen beschikbaar zijn voor analyse na een ongeval of bij een politiecontrole. Verzekeringsmaatschappijen zouden het apparaatje gratis kunnen aanbieden, omdat vaststaat dat het gebruik leidt tot minder schadeclaims.

Dirk Kuijper, Hazerswoude-Rijndijksterdam

Slaven

Wanneer gaan we ons met zijn allen nu eens druk maken over échte slaven in plaats van de Zwarte Pieten van Sinterklaas? Echte levende mensen die nu worden uitgebuit voor onze kleding, mobieltjes, chocola enzovoorts.

Echte mensen die nu onder erbarmelijke omstandigheden leven om ons van al deze spullen te voorzien, die wij denken zo hard nodig te hebben. Denken de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet weleens aan deze echte slaven als ze nieuwe kleren kopen of een of andere gadget waar een arbeider een hongerloontje voor heeft gekregen terwijl ze hiervoor dag en nacht moeten werken? Kortom, laten we ons nu eens met zijn allen, voor- en tegenstanders, druk maken over deze mensen die nu onder vreselijke omstandigheden leven.

Zij bestaan echt, Zwarte Piet niet. Maar dat wisten wij immers allang.

Mevr. J. Rowaan, Bilthoven

Democraten

Alexander Pechtold raadt mensen af op lokale partijen te stemmen. Want 'die partijen hebben geen toegang tot de boomtoppen in Den Haag'. Deze waarschuwing roept herinneringen op aan de waarschuwing van partijgenoot Brinkhorst in 2005 dat 'het licht zou uitgaan' als we niet voor het Europees Verdrag zouden stemmen.

Om meerdere redenen geldt dat Pechtold zich met zijn onliner in eigen voet schiet. Ten eerste zou hij zich af moeten vragen waarom lokale partijen zoveel stemmen krijgen en de rol van landelijke partijen afneemt. Ten tweede zegt hij impliciet dat de keuze van mensen niet deugt. Tot slot geeft hij (ongewild?) munitie aan politici als Wilders en Baudet, die juist om dit soort opmerkingen tegen de gevestigde partijen aan schoppen.

Het is hoog tijd dat Pechtold zelf naar beneden klimt. Anders zullen de kiezers traditiegetrouw zelf wel zorgen dat D66 na de volgende Tweede Kamerverkiezingen weer met beide benen op de grond staat.

Arnoud Messing, Maarssen

Fokken we het paard kapot?

Bij fokkers en bij veel berijders van wedstrijdpaarden gaat het niet over het welzijn van het paard maar om zoveel mogelijk geld eraan te kunnen verdienen (jaaromzet 2 miljard). In Nederland wordt een paard gemiddeld 7 jaar oud en dat komt onder meer doordat paarden al jong geslacht worden wanneer blijkt dat het lichamelijk geen topprestaties zal gaan leveren.

Een fokker wil zijn naam niet te grabbel gooien om zo'n paard als recreatiepaard te verkopen terwijl deze paarden gezond zijn en hobbymatig prima voldoen. Zelf heb ik zo'n paard dat ongeschikt bleek voor topdressuur, maar waar ik als koets- en rijpaard heel veel plezier aan beleefd heb. Nu is ze 28 jaar oud en nog kerngezond.

Dat laatste heeft ook te maken met de manier waarop ik mijn paarden houd. Paarden zijn geëvolueerd om dag en nacht buiten te lopen met onbeperkt gras en/of hooi en zonder dekens. Weleens wilde paarden met een 'jas' aan gezien in de natuur?

Gezondheidsproblemen die hier bij paarden veel voorkomen, zoals hoefproblemen, zijn er in de natuur niet. Dat verschil komt doordat wij paardenbezitters onvoldoende weten wat nu werkelijk goed is voor een paard. Er is nog heel veel te doen aan het welzijn van paarden. Zolang mensen het eigen belang vooropstellen, is er nog een lange weg te gaan.

Peter de Kort, Sint-Michielsgestel

Meer over