Lezen is gelijk aan ademen

Jonathan Littell: Les Bienveillantes (Gallimard)..

Terecht kreeg de debuutroman Les Bienveillantes van Jonathan Littell dit jaar de Prix Goncourt en de Grand Prix du roman de l’Académie française. Zonder enige schroom of spijt biecht een voormalig Obersturmbahnführer zijn oorlogsverleden op. Het is een huiveringwekkend verhaal, meer dan negenhonderd pagina’s, over de nazistische moordpartijen en de holocaust. Les Bienveillantes, een kil en hard boek over de ‘dansmeesters van de dood’, is gecomponeerd als een muziekspektakel, met een strakke tijdmaat en een tergende melodie, het staccato van ‘bevel is bevel’. Verschijnt in 2008 in het Nederlands bij De Arbeiderspers.

Lezen, zegt Alberto Manguel, ‘geeft je vleugels’. Het is gelijk aan ademen. In The Library at Night vertelt hij over zijn eigen, grote bibliotheek, zijn duizenden boeken en over hoe het lezen zich hecht aan alles wat hij doet. Tegelijk is het ook een erudiet verhaal over de geschiedenis van de bibliotheken, al even schitterend en toegankelijk geschreven als het succesvolle Een geschiedenis van het lezen. In het boek, dat komende zomer in het Nederlands bij Ambo verschijnt, laat Manguel zich kennen als een eclectisch lezer. In zijn bibliotheek is het een en al geordende chaos, de boeken zijn er gerangschikt ‘als goede buren’.

In Het kristalpaleis – Een filosofie van de globalisering, een zijpaneel van zijn magistrale Sphären-trilogie, heeft Peter Sloterdijk het over de ‘globaliseringsnervositeit’. Niet in de oorlog schuilt het grootste gevaar, maar in de paniek. Op een provocerende manier toont hij aan waarom het wereldburgerschap een fictie is en hoe we onze plaatsgebondenheid, dat verlangen naar ‘de eigen plek’, schromelijk hebben onderschat. Sloterdijk verzet zich met veel taalacrobatiek en speelse argumentaties tegen lawaaiige globaliseringsliteratuur en de angstscenario’s van doemfilosofen en politieke publicisten.

Meer over