Lewinsky prijst BauerMeisjes in IstanbulOnsterfelijke ObaldiaDelle Weel bestaat nietTwaalf eilanden

Auteurs die elkaar aanprijzen terwijl ze in hetzelfde fonds zitten; zoiets wekt altijd achterdocht. Guus Bauer (1959) schreef drie novellen, Heimwee heeft een kleur, die de uitgever laat aanbevelen door 'bestseller-auteur' Charles Lewinsky. Bauers boeken 'wekken een verdwenen wereld weer tot leven', aldus collega Lewinsky.


Signatuur; € 18,95


Twee heel verschillende tienermeisjes in Istanbul: de zwaarlijvige, depressieve Behiye en de vrolijke, mooie Handan. Ze raken bevriend, maar Handan heeft ook interesse in jongens. Hoe ver gaat de jaloezie van Behiye? Twee meisjes - Een liefdesgeschiedenis werd uit het Turks vertaald door Hamide Dogan.


Querido; € 19,95


Geboren in 1918 te Hongkong, opgegroeid in Parijs, sinds 1949 schrijver van verhalen, poë-zie en toneel: René de Obaldia. In 1956 kreeg hij de Grand Prix de l'Humour Noir Xavier-Forneret voor een korte roman over een bijziende kantoorklerk op een verzekeringskantoor. Die is nu vertaald door Mirjam de Veth als De Graf Zeppelin of De lijdensweg van Émile. Een vrolijke pessimist, noemt de vertaalster hem in haar nawoord. Sinds 1999 is Obaldia officieel onsterfelijk, want toen werd hij opgenomen in het illustere gezelschap van de Académie Française, waarvan de leden immortels genoemd worden. Obaldia bezet stoel 22, als opvolger van Julien Green.


Coppens & Frenks; € 22,-


Anjet Daanje (1965) publiceerde romans en filmscenario's. In Delle Weel, haar zesde roman, draait het om de chef-kok Delle Weel uit de televisieserie De witte brigade, de scenarioschrijfster en de vrouw die ooit model heeft gestaan voor de chef-kok. In een talkshow krijgt de actrice de vraag of ze in de serie soms mannen in de keuken uitscheldt uit angst. Nee, dat is haar rol.


Thomas Rap; € 19,90


Het Koninkrijk der Nederlanden telt tegenwoordig twaalf eilanden, van Ameland en Aruba tot en met Saba, Schiermonnikoog en Vlieland. Samensteller Klaas de Groot maakte de bloemlezing Vaar naar de vuurtoren, met gedichten over de twaalf eilanden, in vier officiële talen: Engels, Fries, Nederlands en Papiaments.


In de Knipscheer; € 18,50


Meer over