Leveren wapens aan Nepal veroorzaakt rel in België

In België is beroering ontstaan over de levering van 5500 machinegeweren aan Nepal. Volgens Europarlementslid Staes, van de groene regeringspartij Agalev, is de verkoop in strijd met de Europese gedragscode....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

De wapens zijn afkomstig van de Luikse wapenfabriek FN Herstal, die volledig in handen is van het Waals gewest. De verkoop is op 11 juli in een kabinetsberaad verdedigd door minister Michel van Buitenlandse Zaken, zelf afkomstig uit Wallonië. De exacte waarde van de order is niet bekend, maar het gaat volgens FN zelf om tientallen miljoenen euro's.

Volgens mensenrechtenorganisaties is Nepal een land in burgeroorlog. Een Europese afspraak uit 1998 verbiedt de uitvoer van wapens naar landen waar 'gewapende conflicten worden uitgelokt of verlengd' of 'wanneer de uitvoer wordt gebruikt voor binnenlandse onderdrukking.'

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is Nepal 'weliswaar geen modeldemocratie', maar er functioneert toch een meerpartijenstelsel in het land. Dat betekent dat de Nepalese overheid het recht heeft om gewapend verzet met geweld de kop in te drukken.

De affaire brengt vooral de Vlaamse socialisten en groenen in een lastig parket. Deze twee partijen hebben zich in het verleden regelmatig kritisch uitgelaten over de ethische aspecten van de wapenexport uit Wallonië. Zowel de socialistische minister Frank Vandenbroucke als de groene bewindslieden Aelvoet en Durant waren aanwezig op de kabinetsvergadering van 11 juli waar Michel zijn voorstel inbracht om de exportvergunning goed te keuren.

In de Vlaamse krant De Morgen zei minister Aelvoet gisteren dat 'we destijds geen protest hebben aangetekend tegen de beslissing'. Daarom wil ze 'er nu geen zware uitspraken over doen'.

Meer over