NIEUWSKwartetmoord Enschede

Levenslang voor verdachten Enschedese kwartetmoord

De rechtbank in Almelo heeft vrijdag drie mannen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens viervoudige moord met voorbedachten rade. 

Politieagenten praten met een buurtbewoner, nadat de growshop waar 14 november 2018 een viervoudige moord is gepleegd, is afgezet.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De rechter acht bewezen dat de drie, een uit Servië afkomstige vader van 59 en zijn twee zonen van 33 en 32 jaar, op 13 november 2018 op klaarlichte dag vier mannen hebben doodgeschoten in een growshop in Enschede.

Volgens de rechtbank was sprake van een ‘koelbloedige executie van vier onschuldige slachtoffers’. De slachtoffers zijn met twee verschillende wapens tien keer van dichtbij door het hoofd geschoten. Daar past volgens de rechter maar één straf op: levenslang. ‘Omdat de samenleving maximaal tegen u beschermd moet worden.’ De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De advocaten van de veroordeelden hadden twijfel gezaaid over het bewijs tegen hun cliënten. Maar de rechtbank vindt dat er op grond van forensische sporen, getuigenverklaringen en camerabeelden afdoende bewijs is dat de drie zich schuldig hebben gemaakt aan viervoudige moord.

Bloedsporen

In de growshop zijn schoenafdrukken van twee veroordeelden gevonden in het bloed van de slachtoffers. Ook zat dna van een van hen op een videokabel en een kogelhuls. In de auto van de veroordeelden zijn bloedsporen veiliggesteld van een van de slachtoffers.

De drie mannen beriepen zich tijdens het hele proces op hun zwijgrecht. Dat is hun goed recht, aldus de rechter. Maar het heeft de rechtbank gesterkt in haar overtuiging dat zij schuldig zijn. De rechter vond het wrang voor de nabestaanden dat de drie nooit een verklaring hebben willen geven voor hun daad.

Volgens het OM is geld het meest aannemelijke motief. Een van de slachtoffers zou achtduizend euro op zak hebben gehad. Dat geld is verdwenen. Kort na de moordpartij hebben twee veroordeelden contant een huurschuld betaald van negenhonderd euro.

Volgens de rechter is dat een bewijs voor de kille en berekenende manier waarop de mannen te werk zijn gegaan. ‘Ze zijn na de moord gewoon overgegaan tot de orde van de dag.’ De rechtbank wees ook schadevergoedingen tot drie ton toe aan nabestaanden van de slachtoffers.

De rechtbank deed tevens uitspraak in een rechtszaak tegen drie verdachten die beschuldigd worden van medeplichtigheid door wapens te leveren die voor de moord zijn gebruikt. De rechter sprak ze alle drie vrij van medeplichtigheid aan moord, maar veroordeelde twee verdachten wel tot elf en veertien maanden celstraf wegens betrokkenheid bij het verhandelen van wapens. Volgens de rechtbank hadden zij geen weet van de moordplannen.

Meer lezen over de kwartetmoord in Enschede?

Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo heeft vrijdag drie keer levenslang geëist tegen de verdachten van de zogenoemde Enschedese kwartetmoord. Volgens het OM hebben de mannen, drie in Nederland woonachtige Serviërs van 59, 33 en 32 jaar, zich schuldig gemaakt aan moord met voorbedachten rade. 

Op dinsdag 15 september begon de strafzaak tegen de drie verdachten in de Enschedese kwartetmoord: een uit Servië afkomstige vader en zijn twee zonen. Was het een ruzie, of een uit de hand gelopen roofoverval? De verdachten zwijgen als het graf. ‘Ik beroep mij op mijn zwijgrecht.’

Op 13 november 2018 worden vier mannen gevonden in een growshop in een Enschedese woonwijk; ze blijken te zijn doodgeschoten, op klaarlichte dag. Een dieptepunt voor de stad, aldus burgemeester Onno Veldhuizen. Enschede reageert geschokt. ‘Vier moorden op één dag? Dat kennen we hier in Twente niet’

In de Enschedese moordzaak doen verhalen de ronde over een ‘Mexicaanse connectie’. De moordpartij zou een afrekening zijn van een Mexicaans drugskartel. Maar volgens het OM kan dat verhaal de prullenbak in. Er is uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar niets gevonden dat in die richting wijst.

Meer over