NIEUWSKWARTETMOORD ENSCHEDE

Levenslang geëist tegen daders Enschede kwartetmoord

Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo heeft vrijdag drie keer levenslang geëist tegen de verdachten van de zogenoemde Enschedese kwartetmoord. Volgens het OM hebben de mannen, drie in Nederland woonachtige Serviërs van 59, 33 en 32 jaar, zich schuldig gemaakt aan moord met voorbedachten rade. 

In Enschede werden vorig jaar in een growshop vier mannen doodgeschoten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Op 13 november 2018 werden in een growshop in Enschede vier mannen op klaarlichte dag doodgeschoten. Volgens officier van justitie Aidan van Veen zijn ze ‘afgeslacht als beesten’. De slachtoffers zijn alle vier minimaal twee keer van dichtbij door het hoofd geschoten, soms terwijl ze al op de grond lagen. ‘Koelbloedig geëxecuteerd’, aldus Van Veen.

Uit een reconstructie van de gebeurtenissen blijkt volgens het OM dat de drie verdachten, een vader en zijn twee zonen, nauw hebben samengewerkt in de moordpartij. Er zijn aanwijzingen dat slachtoffers werden vastgehouden terwijl ze werden doodgeschoten.  

Volgens de officier duidt dat op voorbedachten rade. Hij acht alle drie daarvoor in gelijke mate verantwoordelijk. ‘Wie precies geschoten heeft, doet er niet toe.’ Daarop past volgens hem alleen levenslang, de zwaarste straf in het Nederlandse strafrecht. ‘Een keihard voorstel, dat ik niet lichtvaardig uitspreek’, aldus Van Veen.

Uit de weg geruimd

Het motief voor de moord was volgens het OM geld. Een van de slachtoffers zou achtduizend euro op zak hebben gehad. Dat geld is verdwenen. Dit slachtoffer is als eerste doodgeschoten. Daarna moesten de getuigen, de growshop-eigenaar en twee toevallige aanwezigen, ook uit de weg geruimd worden.

‘Dat bewijst dat levens voor deze mannen niets waard zijn’, betoogde Van Veen. Na de moord hebben de verdachten volgens hem geprobeerd hun sporen uit te wissen: ze namen een videorecoder uit de growshop mee met mogelijk belastende beelden, wisselden van kleren en lieten de vuurwapens verdwijnen.

De verdachten hebben tijdens het proces een beroep gedaan op hun zwijgrecht en geen verklaring kunnen geven voor de bewijzen die tegen hen zijn ingebracht, aldus Van Veen. Dat laat volgens hem zien hoe onverschillig zij staan tegenover het leed van nabestaanden. ‘Dat komt nu als een boemerang bij hen terug.’

De advocaten van de verdachten hielden vol dat hun cliënten onschuldig zijn. Volgens hen is de ‘berg aan bewijslast’ niet zo overtuigend als het OM doet voorkomen. De dna-sporen die als bewijs worden aangevoerd zijn volgens hen gebaseerd op vage en onvolledige profielen die niet eenduidig zijn toe te wijzen. Er is ook dna gevonden van onbekende personen.

De voetafdrukken in het bloed in de growshop die volgens het OM overeenkomen met de schoenen van de verdachten, zijn afkomstig van schoenen die verre van uniek zijn en waarvan er miljoenen zijn verkocht, aldus de advocaten. Verklaringen van getuigen die zeggen de verdachten te hebben gezien bij de growshop zijn volgens hen onbetrouwbaar en beïnvloed door berichten in de media.

Twee slachtoffers zouden verwikkeld zijn geweest in conflicten in de gok- en drugsscene. Niet uit te sluiten valt dat de daders uit die kringen komen, aldus de advocaten. Volgens hen hadden hun cliënten geen motief om de vier mannen te vermoorden.

Van moord met voorbedachten rade, zoals het OM ten laste legt, kan al helemaal geen sprake zijn, aldus een van de advocaten. De moord werd gepleegd op klaarlichte dag, er zijn sporen achtergelaten en er is geld achtergebleven. ‘Dat lijkt eerder op paniek of ondoordacht handelen, niet op een vooropgezet plan.’ De rechtbank doet op 6 november uitspraak.

Meer lezen over de Enschede moordzaak:

Op dinsdag 15 september begon de strafzaak tegen de drie verdachten in de Enschedese kwartetmoord: een uit Servië afkomstige vader en zijn twee zonen. Was het een ruzie, of een uit de hand gelopen roofoverval? De verdachten zwijgen als het graf. ‘Ik beroep mij op mijn zwijgrecht.’

Op 13 november 2018 worden vier mannen gevonden in een growshop in een Enschedese woonwijk; ze blijken te zijn doodgeschoten, op klaarlichte dag. Een dieptepunt voor de stad, aldus burgemeester Onno Veldhuizen. Enschede reageert geschokt. ‘Vier moorden op één dag? Dat kennen we hier in Twente niet’

In de Enschedese moordzaak doen verhalen de ronde over een ‘Mexicaanse connectie’. De moordpartij zou een afrekening zijn van een Mexicaans drugskartel. Maar volgens het OM kan dat verhaal de prullenbak in. Er is uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar niets gevonden dat in die richting wijst.

Meer over