Levendig opwarmertje 'Vlaanderens Mooiste'

De Duitser Danilo Hondo won de eerste etappe in de Driedaagse van De Panne, zijn landgenoot Steffen Wesemann en de Italiaan Michele Bartoli toonden hun vorm voor de aanstaande Ronde van Vlaanderen en als er een verliezer moest worden aangewezen, dan was dat de Domo-ploeg....

In de straten van Zottegem zette de zilvergrijze locomotief zich aan kop van het peloton. Knaven, Van Heeswijk en zelfs Museeuw stelden alles in het werk om Vainsteins te lanceren voor de eindsprint. Maar de Letse wereldkampioen kwam in de aanloop naar de streep voor het station van Zottegem te vroeg op kop.

Van de aarzeling maakte Hondo gebruik. Hij ontsnapte op een paar honderd meter voor de finish, slalomde behendig door de bochten en bleef in een felle spurt nog net het peloton voor dat werd aangevoerd door Nico Eeckhout, vorige week nog winnaar van Dwars door Vlaanderen. Raborenner Aart Vierhouten reikte naar een achtste plaats.

Voor de 27-jarige Hondo was het zijn eerste overwinning van het seizoen en ook wel de meest aansprekende in zijn vijfjarige profloopbaan. Met twee tweede plaatsen in Parijs-Nice had Hondo vorige maand overigens al aangetoond daaraan toe te zijn.

De eerste van de drie wielerdagen die dienen als opwarmertje voor 'Vlaanderens Mooiste' werd gisteren een levendige wedstrijd. De rechtstreekse uitzending op de Vlaamse televisie zal daaraan niet vreemd zijn geweest.

In de 183 kilometer tussen Moeskroen en Zotttegem waren een aantal obstakels opgenomen, die in de Ronde van Vlaanderen ook scherprechter zijn: de Muur van Geraardsbergen, de Bosberg en de Berendries.

De strijd ontbrandde in de eerste passage van de Berendries. Met name de ploeg Theo de Rooy, waarin vooral Markus Zberg opvallend reek, bemoeide zich met de koers. Zberg was samen met Wesemann en Vainsteins ook de enige die de imponerende versnelling van Bartoli kon pareren toen de Berendries voor de tweede keer beklommen werd.

De eerste etappe in de Driedaagse van De Panne werd ontsierd door valpartijen. De Italiaan Fabrizio Guidi, in 1997 nog ritwinnaar in Koksijde, was het bekendste slachtoffer. Zijn deelname aan de Ronde van Vlaanderen is onzeker. Dat geldt ook voor zijn landgenoot Andrea Tafi die zich op terugtrok uit de wedstrijd. Hij is met galklachten overgebracht naar een ziekenhuis in Italië.

Meer over