LEVENDE JUKEBOX BRIAN WILSON

Vorig jaar voltooide Brian Wilson, aangestuurd door de briljante projectleider Darian Sahanaja en diens orkest, eindelijk zijn beoogde meesterwerk Smile....

Dat wrange gevoel is nog veel sterker op What I Really Want ForChristmas, de kerstplaat die Wilson opnam met dezelfde muzikalebegeleiders. Was Smile nog een project dat nooit officieel verscheen en dusiets toevoegde, nu wordt Wilson naar voren geschoven als een levendejukebox waar we allemaal een kwartje in mogen gooien. Hij zingt zoetigetraditionals, wat kerstliedjes die hij ook al eens opnam voor het ChristmasAlbum van de Beach Boys (1964) en een nieuwe compositie: het titellied. Hijliet zich ook nog verleiden tot het inspreken van een kerstwens.

Dat kerstplaten vrijwel per definitie zoetsappig zijn en niets toevoegenaan het oeuvre van een artiest, is niet zo erg. Wat dit overbodige prulécht onverteerbaar maakt, is het gevoel dat de weliswaar wat opgeleefde,maar nog altijd tamelijk labiele Brian Wilson tegen zichzelf in bescherminggenomen had moeten worden.

Meer over