Leven met korting

REMCO CAMPERT

De lucht is blauw, de zon schijnt, het vriest. Het weer is opgewekt en ik mag daarbij niet achterblijven. Om de gewenste staat van blijmoedigheid te bereiken, zal ik de kniesoor in me moeten overwinnen. Dat is nog niet zo makkelijk, gezien het wereldnieuws. Vroeger was het wereldnieuws ver weg, wolkjes aan de horizon waar je geen acht op sloeg. Nu zit het ons dicht op de huid. Menselijke rampen overspoelen me als ik 's ochtends in bed Radio 1 aanzet. Ten prooi aan droefgeestigheid stel ik mijn entree in de poel van ellende nog even uit. Van de week, opgestaan, bereikte me via diezelfde radio het bericht van de dood van Doeschka Meijsing. Weliswaar geen wereldnieuws, maar wel nieuws van mijn wereld. Ik zag haar niet vaak, maar we waren op elkaar gesteld. Ik herinner me drankgelagen op een zonnig Amsterdams caféterras, Doeschka scherp, eigenzinnig en humorvol. En een literaire reis naar Israël, waar we onbekommerd ronddobberden in de Dode Zee. We zullen elkaar niet meer onverwacht tegenkomen en die gedachte schrijnt.

Welaan, de radio uitgezet, de denkbeeldige schaatsen ondergebonden en het gladde ijs van de dag op. Ik ben al meteen in het nadeel, want van schaatsen is er nooit veel gekomen in mijn leven. Jongere vrienden zwermen nu uit over vaarten en plassen, afgunstig door mij uitgezwaaid. De Elfstendentocht, waar velen reikhalzend naar uitzien, kwam me altijd als een nachtmerrie voor, maar toen ik er laatst bij DWDD Erik Hulzebosch over hoorde praten, deed zijn brandend enthousiasme mijn weerzin aanzienlijk smelten. Maar ja, te laat. Ik was nog een jongen, toen ik voor het eerst en het laatst schaatste. Het gebeurde op een vijver in een bos en ik werd begeleid door een vriendje, die het schaatsen meester was. Na een paar streken gleed ik al uit en sleurde in mijn val mijn vriendje mee. Hij brak zijn pols en ik hield het voorgoed voor gezien.

Niet getreurd. Er is nog hoop op blijmoedige activiteiten. Ik ontving de Stadspas voor 2012, die een scala van bezigheden biedt en nog met korting ook. Bekende figuren geven in een begeleidend boekje tips. Stadsschouwburgdirecteur Melle Daamen raadt me een rondvaart door de grachten aan en dat zal ik zeker in overweging nemen. Rapper en performer Akwasi O. Ansah ziet meer in lasergamen bij Lasercity. Vervoerd roept hij uit: 'Is toch gruwelijk dit? Lekker met je vrienden een dagje lasergamen.' Als ik wist wat het was, zou ik het zeker doen. Paul Spies, directeur van het Amsterdam Museum wil me de Waterleidingduinen in krijgen. 'Heerlijk rondstruinen door een geheim stukje Noord-Holland, lekker tussen de hertjes!' Zouden de hertjes mijn rondstruinen ook zo lekker vinden? Let overigens op het woord 'lekker'. Het is bezig zich tot een multifunctioneel modewoord te ontwikkelen. Het Tropentheater is, volgens Senne Gourdou, allround performer, 'helemaal leuk met kinderen erbij en samen lekker op onderzoek uit gaan'.

Het meest voel ik me aangetrokken door de tip van theatermaker Adelheid Roosen. Niet zozeer door haar advies het Tassenmuseum te bezoeken en tussen de tassen door te slenteren en er mijn grootmoeder, moeder en dochter in kleuren en patronen terug te vinden, alswel haar aansporing tot zwembadbezoek. Adelheid doet het moeilijk te weigeren voorstel: 'Laten we elkaar ontmoeten op de duikplank, dan springen we samen van de hoge!' Duikplank, here I come!

Als ik uitgesprongen ben, spoed ik me naar de Klimhal, waar ik 'lekker (alweer) kan klimmen op de grootste klimmuur van Nederland'. Of ik bezoek de Aerobic & Fitness Studio 21, waar ik me overgeef aan 'zumba, pilates, BBB, calorie burner, body shape, fitness burner en massage'. De 'blessurebegeleiding' is er bovendien gratis. Bij de Amsterdamse Sportvereniging kan ik terecht voor o.a. 'biljarten, darten, klaverjassen, sjoelen en pistoolschieten'. Me dunkt.

Er ligt via de Stadspas een heel nieuw, opgewekt leven voor me, ver van treurnis. En met korting.

undefined

Meer over