Leve de lire? De gulden is al terug!

Nederland hoeft niet terug naar de gulden, want die is sinds de invoering van de euro niet weggeweest, betoogt Erwin Wijman....

De Italiaanse minister van Sociale Zaken wil de lire terug en hij wil een referendum over de vraag of de Italianen de lire terug willen. Zo'n referendum over de gulden in Nederland zou op een overtuigend 'ja' uitdraaien.

Eigenlijk was het 'nee' tegen de Grondwet vorige week al een 'nee' tegen de euro. Want Nederlanders willen de gulden terug. In januari wees de Eurobarometer, een enquête onder ruim twaalfduizend mensen, uit dat Nederlanders veel negatiever over de euro zijn dan burgers in andere eurolanden. Nog geen vier van de tien Nederlanders vinden dat de euro goed uitpakt voor Nederland.

Bij grote aankopen als huizen en auto's rekent een grote meerderheid (67 procent) de europrijs nog om naar de gulden. In geen ander land met de euro is het heimwee naar de vroegere eigen munt zo sterk. Bij dagelijkse aankopen rekent de helft van de Nederlanders euro's nog om naar guldens.

Maar eigenlijk is de gulden allang terug. Sterker, hij is niet weggeweest. Kijk in advertenties, prijslijsten, in winkels, in de krant, overal. Verzekeraar Menzis/Amicon adverteert met een 'complete ziekenfondsverzekering' voor 44,50 euro. Dat is honderd gulden. Het Amsterdamse KwikFiets biedt bandenmontage voor euro 22,50. Ofwel vijf tientjes. It's rekent 45 euro voor een Philips cd/cassettespeler, De Kijkshop 44,99 euro voor zo'n ding van Akai. Voor het negeren van een inrijverbod kreeg ik een bekeuring van 45 euro. 'Afgelopen jaar bespaarden onze klanten euro 450 miljoen op verzuim', aldus ArboNed in krantenadvertenties: 1 miljard gulden.

Elk restaurantmenu kost 45 euro, de Hotelbon kost 45 euro. Van Gils prijst in tijdschriftadvertenties pakken aan voor 445 euro. 45 Duizend euro lag er op 29 mei op de Fanny Blankers-Koen Games in Enschede klaar voor het Ethiopische hardloopwonder Bekele als hij het wereldrecord op de 10 kilometer scherper had gesteld.

De gemeentelijke lastenverlichting van 45 euro heet al jaren de Zalmsnip. Staatssecretaris van Onderwijs Marc Rutte, gekend Europa-ja-stemmer, wil studenten die langer dan 5,5 jaar studeren 4500 euro collegegeld laten betalen. Exact tienduizend gulden.

Is dat nog toeval?

Het omzetten van dergelijke 2,25-en 4,5-bedragen in guldens heeft zich in rap tempo ontwikkeld tot een automatisme. Mensen weten niet beter. Het zit er bij mij al zo ingeramd dat ik het bericht dat jaarlijks 4500 Nederlanders overlijden aan dikkedarmkanker nog ernstiger neem dan het is. Ik reken zo'n aantal namelijk automatisch om naar tienduizend. Natuur en Milieu waarschuwt automobilisten dat 4500 mensen jaarlijks sterven aan gevolgen van uitlaatgassen. Goh. Tienduizend man?

Iemand vertelde vorige week dat hij 45 werd. 45? Da's 100. 'Dan zie jij er nog jong uit', reageerde ik prompt.

Officieel zal Den Haag de gulden wel niet terughalen. Maar onofficieel is ie gewoon onder de mensen. Stilzwijgend en hardnekkig.

Meer over