LETTEREN

In de Zeeuwse bibliotheek in Middelburg dinsdag 'Muziek en Poëzie': Gedichten uit de twintigste eeuw gecombineerd met jonge (saxofoon)composities. Met het saxofoonkwartet 'Saxidentally' en gedichten van na-oorlogse dichters als Andreus, Lucebert en Campert, alsmede van de 'jongere' garde: Toon Tellegen, Anna Enquist en Fleur Bourgonje....

In Literair Theater Branoul in Den Haag van 10 tot en met 27 januari de literaire theaterproduktie Langs lijnen van geleidelijkheid naar de gelijknamige roman van Louis Couperus. De levensgeschiedenis van Cornélie, een jonge vrouw die na haar scheiding Den Haag verlaat om in Rome haar evenwicht te hervinden.

De redactie van het tijdschrift Oase presenteert op 10 januari het nieuwe nummer in de Academie van Bouwkunst (Waterlooplein 211) in Amsterdam. Met een lezing van Bernadette de Wit over de Bijlmer en de film Blue Movie van Wim Verstappen en Pim de la Parra. Aanvang 20 uur.

De Stichting Literaire Aktiviteiten Breda organiseert op donderdag 11 januari een literaire nieuwjaarssalon met Rascha Peper. Een gesprek over haar twee laatste romans: Ricco's vleugels, lovend besproken door de Nederlandse critici, en Russisch blauw. In café Oncle Jan, Ginnekenweg 338 Breda, aanvang 20 uur.

In het Letterkundig Museum in Den Haag nog tot en met 14 januari De A van Annie: een omvangrijke expositie gewijd aan de vorig jaar overleden 'koningin van het kinderboek'. Zondag in het Letterkundig Museum de videovertoning van Ischa Meijer's televisie-interview met Annie M.G. Schmidt uit 1991, aanvang 14 uur. Eveneens in het museum Wie A zegt; zeldzame ABC-boeken en illustraties daaruit.

De Kameleon in de stad is een expositie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen over de Kameleon-kinderboeken van H. de Roos. Boeken, originele manuscripten, documenten, foto's en objecten geven een beeld van de populaire jeugdboekenserie, de auteur Hotze de Roos (1901-1991) en de illustratoren. Tot en met 28 januari.

In het Domein in Sittard Het land dat in mij woont, een expositie waarin de 'migrantenervaring' verbeeld en verwoord wordt door een aantal beeldend kunstenaars en dichters. Tot en met 3 februari.

In het Bibliotheektheater in Rotterdam (Hoogstraat 110) zondag een 'nieuwjaarsmiddag' met veel poëzie, columns, theater en muziek. Met medewerking van Jana Beranova, Erna Been, Riem Vroegindewij, aanvang 14 uur.

In de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam tot en met 8 februari Macht, Mystiek en Erotiek verbeeld in 1001 nacht. Exotische illustraties uit 1001 Nacht uit de 18de, 19de en 20ste eeuw.

Meer over