Letland wil alternatief voor Russische propaganda

 Als het van de Letse minister van Cultuur Urve Tiidus afhangt, hoeven de Russische minderheden in de Baltische staten binnenkort niet meer naar Russische propaganda te kijken.

AMSTERDAM - Samen met de (oud-)hoofdredacteuren van vier toonaangevende kranten uit Estland, Letland, Litouwen en Finland heeft ze de Europese Commissie opgeroepen een Russischtalige zender te sponsoren. De zender - werktitel: De Stem van Europa - mikt op de etnische Russen in de Europese Unie en die hebben ze in de Baltische staten genoeg. In Letland en Estland maken ze een kwart of meer van de bevolking uit.

De oproep komt nadat de Balten zich openlijk zorgen hadden gemaakt over de berichtgeving van de in hun land opererende Russische zenders. Zowel in Litouwen als Letland voelde de rechter zich genoodzaakt in te grijpen. Twee zenders kregen een tijdelijk uitzendverbod opgelegd vanwege 'oorlogspropaganda'. Ze zouden militaire agressie hebben goedgekeurd, een verwijzing naar de Russische annexatie van de Krim.

Een alternatief hebben de Russische minderheden niet. Vanwege hun strikte taalpolitiek hebben de Baltische staten de oprichting van eigen Russischtalige zenders altijd tegengehouden.

Met de hulp van de Europese Commissie zal daar nu misschien verandering in komen. Naar personeel zal in elk niet lang gezocht hoeven te worden. Volgens Anvar Samost, een van de ondertekenaars van de oproep, zijn er in Rusland de laatste jaren genoeg journalisten de laan uitgestuurd.

undefined

Meer over