Let's make things better

In Amerika verbinden heteroseksuele kopstukken zich (wél) en masse aan de homoseksuele zaak, in de It Gets Better-campagne. Ook macho honkballers.

HAROON ALI

Hoe steek je suïcidale homojongeren wereldwijd een hart onder de riem? Schrijver Dan Savage (in Amerika bekend van de seks- en relatiecolumns Savage Love) en zijn echtgenoot Terry Miller deden het in september 2010 met een filmpje op YouTube, getiteld: It Gets Better. De boodschap: het leven als homo of lesbienne wordt écht leuk als je het verbale en fysieke geweld op school weet te doorstaan.

Velen volgden hun voorbeeld, en dat is nodig. De Verenigde Staten werden vorig jaar namelijk opgeschrikt door een reeks zelfmoorden onder homojongeren. Justin Aaberg, Billy Lucas, Cody Barker, Asher Brown, Seth Walsh, Raymond Chase en Tyler Clementi maakten een eind aan hun leven omdat ze werden gepest vanwege hun seksuele geaardheid.

Zelfmoord onder gepeste homojongeren is een wereldwijd probleem. Zo heeft de helft van alle homojongeren in Nederland wel eens aan zelfmoord gedacht, blijkt uit een onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau vorig jaar publiceerde. 12 procent heeft ook daadwerkelijk een zelfmoordpoging ondernomen.

In hun video vertellen Savage en zijn echtgenoot Terry Miller dat hun streng christelijke families uiteindelijk bijdraaiden en hun leven nu volledig respecteren. Inmiddels hebben meer dan 10 duizend YouTube-gebruikers een boodschap geüpload voor het It Gets Better-project (itgetsbetter.org), de meeste afkomstig uit de VS.

Ook tientallen homoseksuele medewerkers van Microsoft, Google en Facebook hebben uit eigen ervaring verteld hoe zij hun zware tienerjaren te boven zijn gekomen en op de werkvloer hun geaardheid niet meer hoeven te verbergen.

Naarmate het project groter werd, spraken ook veel bekende Amerikanen (homo en hetero) hun steun uit voor homojongeren overal ter wereld. Acteurs Colin Farrell en Anne Hathaway, comédiennes Sarah Silverman en Ellen DeGeneres, maar ook de macho honkballers van The San Francisco Giants en The Boston Red Sox namen een videoboodschap op.

Zelfs het Witte Huis deed mee. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton: 'Houd vol en vraag om hulp. Je leven is zo belangrijk, voor je familie, je vrienden én je land. En er staat je nog zo veel te wachten.' En president Barack Obama himself: 'Ik weet niet hoe het is om gepest te worden vanwege mijn geaardheid. Maar ik weet wel hoe het is om je buitengesloten te voelen. Dat is zwaar.'

Op 22 maart 2011 - een half jaar na de start van de campagne - werd het boek It Gets Better: Coming Out, Overcoming Bullying, and Creating a Life Worth Living uitgebracht, met essays en bijdragen van ruim honderd prominente figuren. De opbrengst gaat naar stichtingen die tot wanhoop gedreven homojongeren laten zien dat zelfmoord niet de enige uitweg is.

Er zijn meer initiatieven opgezet die tolerantie jegens homo's en lesbiennes moet bevorderen. Ook in de campagnes NOH8 (no hate) en het meer uitgesproken FCKH8 (fuck hate) wordt op filmische wijze geprotesteerd, in dit geval tegen Proposition 8, de grondwetswijziging die het homohuwelijk onmogelijk maakte. In sommige staten is het homohuwelijk overigens wel toegestaan.

Recenter is de Straight But Not Narrow-campagne, waarbij heteromannen - 'dudes talking to dudes about dudes who like dudes' - benadrukken dat iemands geaardheid voor hen geen issue is. Goedbedoeld, maar de onlinefilmpjes zijn niet viral gegaan zoals het internetfenomeen It Gets Better, dat nog altijd groeiende is.

---------------------------------

Hulplijn YouTube

Schrijver Dan Savage en zijn echtgenoot Terry Miller plaatsten in september 2010 een video op YouTube, getiteld: It Gets Better. Hun doel om homoseksuele jongeren te ondersteunen, kreeg massaal navolging. Zelfs president Obama zette een boodschap online.

undefined

Meer over