Lesje rode loper

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossine Modderman en Arno Kantelberg
Wende Snijders en Alexander Pechtold op de rode loper Beeld ANP Kippa - Frans van Zijst (Novum RegioFoto)
Wende Snijders en Alexander Pechtold op de rode loperBeeld ANP Kippa - Frans van Zijst (Novum RegioFoto)

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl

Ze kijkt er een beetje ongemakkelijk bij, onze actrice en zangvogel Wende Snijders, tijdens het Gouden Kalf-gala. Het beeldje voor Beste Actrice ging aan haar neus voorbij, maar Wende had zich niettemin als een winnares gekleed. Want over de jurk valt genoeg te vertellen. Cynici zien hier een witte lap met willekeurige, felgekleurde verfspatten, opgehouden door zwart glimmend ducttape. Wij, liefhebbers van gekmakende unieke ontwerpen, zien direct de eigenzinnige hand van Ronald van der Kemp. De demi-couturier (tussen hoog en laag in) presenteerde zijn eerste oneman-show in juli tijdens de Parijse modeweken. Een staande ovatie was zijn deel en niet alleen dat: naar verluidt heeft Marc Jacobs zich bij zíjn laatste collectie enorm laten inspireren door RVDK. Wendes jurk is er een uit Ronalds bejubelde collectie en wij juichen mee. Het guitige koppie van de zangeres doet daar niets aan af. Het heeft juist wel iets onbeholpens, hoe zij de te lange jurk (dat krijg je met geleend spul) een beetje meewarig omhoog trekt. Aan Wendes donkerbruine haar zijn we gewend, al horen we om ons heen gefluister dat de kleur haar harder maakt dan noodzakelijk. Maar het past bij de periode waarin zij nu zit. De zangeres verzucht allang niet meer alleen Franse chansons - ze maakt ook furore met haar versies van David Bowie-nummers. Rauwe Wende in een rockjurk. Douze points.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Ze zeggen dat je aan een dood paard niet moet blijven trekken, maar ja, wat moet ik dan? De handdoek in de ring werpen? De pijp aan Maarten geven? Alexander Pechtold, hier bij de uitreiking van de Gouden Kalveren, zou je de verstandigste man van het Binnenhof kunnen noemen. Dus hij zóú beter moeten weten. Maar niet dus.

Daar gaan we nog maar een keer. Klas, bestuderen jullie allemaal even goed de linkerhand. Wat zien we? Inderdaad, een flûte die de koolzuur op het oog heeft laten ontsnappen. Ja, ook een trouwring, die wat dun oogt rond de vlezige vinger. Maar ik doel op iets anders. Wat mist er? Inderdaad: een hemdsmouw!

Met een loep valt er ín de mouw van de jas nog de suggestie van een wit overhemd te ontdekken, maar met een suggestie winnen we godmiljaar de oorlog niet! Anderhalve centimeter hemdsmouw, meer vraag ik niet. Mag ook twee centimeter zijn of - kan mij 't schelen - drie, als er maar íéts zichtbaars onderuit steekt. Dat genereert gelaagdheid, diepte en het fortificeert de ielige pols. Het manchet verhoudt zich tot de jasmouw als de controlerende ten opzichte van de wetgevende macht. Of wil Alexander Pechtold de Eerste Kamer misschien ook afschaffen?

Sluiten we deze les af met een poging tot poëzie: De ogen glazig/wangen glimmen rood/en die strik/ja die is/me dunkt niet al te groot.

null Beeld Frans van Zijst Novum RegioFoto
Beeld Frans van Zijst Novum RegioFoto
Meer over