Les Amours Imaginaires, L.627

 Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Niels Schneider als Nicolas in Les Amours Imaginaires van Xavier Dolan. Beeld
Niels Schneider als Nicolas in Les Amours Imaginaires van Xavier Dolan.Beeld

Les Amours Imaginaires (Xavier Dolan, 2010)

WDR, 23.15-00.50 uur.

Voor een beetje fatsoenlijke film moeten we vanavond uitwijken naar de krochten van de vrij toegankelijke omroepen. Daar wordt dan ook wel meteen een intrigerend werk uitgezonden: de tweede film van het Canadese talent Xavier Dolan, die vorig jaar doorbrak in de arthouses met zijn vijfde speelfilm, Mommy. Is die laatste een volwassen speelfilm, het vanavond uitgezonden Les Amours Imaginaires stuitert nog van de druistige jeugdigheid - Dolan was 19 toen hij de film maakte. Als een hedendaagse François Truffaut (Jules et Jim) toont hij losse flarden uit het leven van hetero Marie (Monia Chokri) en homo Francis (Dolan zelf), vrienden voor het leven. Met de voor twintigers kenmerkende ironie beschouwen ze het leven en hun omgeving. Serieus wordt het als Nico (Niels Schneider) opduikt; beiden vallen voor de blonde jongen met het uiterlijk van een gebeeldhouwde Griekse held en dan komen ze erachter dat ironie niet langer volstaat.

Vrijelijk lapt Dolan alle filmische conventies aan zijn laars. Hij zoomt binnen een shot doelloos in en uit, wisselt binnen een scène de shot-tegenshotopbouw net zo makkelijk af met een van het ene naar het andere personage zwenkende camera en is dol op de vertraagde opname. Hij provoceert, experimenteert en deconstrueert. Fascinerend.

L.627 (Bertrand Tavernier, 1992)

Arte, 23.35-01.55 uur.

Naar documentaire neigende speelfilm van de Franse alleskunner Bertrand Tavernier. Hij volgt een narcotica-agent van de Parijse politie en legt daarbij de nadruk op de frustrerende werkomstandigheden (de titel verwijst naar een bureaucratische procedure). Meer maatschappijkritiek dan politiefilm, meer carbonpapier dan kogels.

Meer over