Lerarenregister getuigt van minachting en kennisgebrek

De ingezonden brieven van maandag 10 oktober.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker met kleuters in Culemborg. Beeld anp
Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker met kleuters in Culemborg.Beeld anp

Brief van de dag: Dekker kent onderwijsveld niet

Op het Journaal legde Sander Dekker glimlachend uit waarom het zo goed is dat er een lerarenregister komt. 'Je wilt een man of vrouw voor de klas die verantwoordelijkheid neemt.' Alsof dat nu niet het geval is. De Tweede Kamer heeft ingestemd. Het zou de positie van leraren versterken, de professionele ruimte sterk verbeteren, het aantal onbevoegde leerkrachten verminderen en tot meer trots bij de beroepsgroep leiden.

Wat een onzin! De impliciete boodschap van dit besluit is namelijk: jullie zorgen onvoldoende voor jullie professionalisering, dus wij regelen het van bovenaf. Wat gaat onze bevoogdende overheid nog meer voorschrijven? Verplichte nascholing voor ouders, anders mogen ze hun kinderen niet houden?

Door deze overheidsmaatregel wordt intrinsieke motivatie voor professionele ontwikkeling tot extrinsieke motivatie. Het moet namelijk van de overheid, dus we gaan maar weer verplicht op cursus.

Als leraren zich te weinig ontwikkelen, kunnen werkgevers hen daarop aanspreken. Blijkbaar krijgen die ook een onvoldoende van Dekker.

Het eerste dat nodig is, is dat Dekker en de zijnen maar eens gaan zorgen voor hun eigen bekwaamheidsregistratie, want dit getuigt van minachting en van een ongelooflijk gebrek aan kennis van het onderwijsveld.

Nico Groot, schoolleider

De Waarheid

Bij het lezen van het artikel van Kees Kraaijeveld valt op: hier is een kenner van de Waarheid aan het woord. Het is natuurlijk ook vervelend dat aan bewezen waarheden uit de wetenschap steeds minder waarde wordt gehecht door het onwetende volk. Waarom wij niet meer alles voor zoete koek slikken is eigenlijk een interessantere vraag. Dat wetenschappelijk onderzoek gemanipuleerd kan worden door politiek en macht, heeft de zaak er ook al niet duidelijker op gemaakt voor ons onwetenden. Kraaijevelds tips om ons te beschermen tegen 'onwaarheden' laten duidelijk de richting zien waarin hij ons wil leiden: geloof de wetenschap nou maar, en houd op met ongefundeerde kritiek. Zijn tip om nooit op politici te stemmen die liegen is eigenlijk een oproep om maar helemaal niet meer te stemmen.

Siemen Dijkstra, Dwingeloo

Danny Cruijff

Paul Onkenhout stelt dat Nederland de Wk-finale in 1974 heeft verloren van West-Duitsland doordat Cruijff mentaal gesloopt was nadat hij uren had gebeld met zijn vrouw Danny om rekenschap af te leggen over zijn avonturen met 'nackte Mädchen' in het zwembad na de wedstrijd tegen de DDR.

Het artikel over Cruijffs escapades verscheen in Bild één dag voor de wedstrijd tegen Brazilië. Dezelfde dag schijnt Cruijff toen urenlang gebeld te hebben. Dus nog voor de wedstrijd tegen de toenmalige wereldkampioen. In die wedstrijd bleek er niets van dat Cruijff last had van de affaire. Hij speelde een weergaloze wedstrijd en maakte een geweldig doelpunt.

Het is dus te simpel de verloren WK-finale op te hangen aan de zwembadaffaire. Wellicht waren de Duitsers gewoon beter na een fantastische eerste minuut van Cruijff in die wedstrijd.

Jos Bonink, Tilburg

Omgekeerde wereld

Als ik geen reclame in de brievenbus wil, moet ik een sticker plakken. Als ik telefonisch niet lastig gevallen wil worden, moet ik dat aangeven. En dan nu: als ik mijn organen niet wil afstaan, moet ik dat aangeven. Ik vind dit de omgekeerde wereld.

Ik wil mijn organen niet afstaan en word daardoor vaak vreemd aangekeken. Er wordt naar redenen gevraagd. Ik wil geen orgaan van een ander in mijn lijf hebben, ik moet er niet aan denken! Mijn idee hierover is niet van de laatste tijd (ik ben 68) maar ik heb er altijd zo over gedacht. Ik vind het dan ook niet meer dan logisch dat mensen die geen organen af willen staan, deze ook niet krijgen als dat nodig mocht zijn. Jammer dat er zoveel over afstaan wordt gepraat en niet over niet-afstaan. Het leven is hoe dan ook eindig.

Eva Zom, Bergen op Zoom

University of Groningen

In een Nederlandse krant staat een advertentie waarin een Nederlandse universiteit haar Nederlandse hoogleraar feliciteert met zijn Nobelprijs. In het Engels. Wat is dat voor onzin? Niks University of Groningen. Mijn alma mater heet gewoon Rijksuniversiteit Groningen.

Paul van Tongeren, Naarden

Geen bal veranderd

Zo'n vijftig jaar geleden studeerde ik aan de universiteit in Leiden. Hoewel (bewust) geen lid van het corps, kwam ik via leden wel in contact met de mentaliteit die daar heerste. Ook toen gedoe om incidenten tijdens de ontgroening en ook toen bagatelliseren en beloftes van beterschap. Wat anders is sindsdien is de fusie tussen de mannelijke en de vrouwelijke corpora, waarbij opvalt dat de naam van de mannelijke corpora is gebleven en die van de vrouwen is verdwenen.

Ook anders is dat het in mijn tijd geen plicht was om met elkaar naar bed te gaan als je samen naar een gala was geweest. Maar ook toen: brallerig, rechts, oppervlakkig, kortzichtig, gesloten, overdreven oranje-gezind, elitair, te hard pratend op terrassen, ouderwets gekleed. En ook toen heette het de opleiding voor de elite van Nederland te zijn, wat gelukkig wel meeviel. Maar wat de corpora betreft: geen bal veranderd in 50 jaar.

Ate Flapper, Winschoten

Meer over