Leonardo (17) 'illegaal' in Nederland

Het zeventienjarige Braziliaanse supertalent Leonardo verblijft mogelijk illegaal in Nederland. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam onderzoekt aanwijzingen dat de Feyenoord-speler in het bezit is van een vals Portugees paspoort....

Van onze verslaggever John Schoorl

Al eerder raakte Leonardo in een rechtzaak verwikkeld vanwege zijn verblijfsvergunning. Omdat hij jonger is dan achttien jaar en afkomstig uit een land buiten de Europese Unie, mag hij nog niet werken of verblijven in Nederland. De Braziliaanse speler dreigde als illegaal het land te worden uitgezet.

Door in het bezit te komen van een Portugees paspoort werd zijn verblijf in Nederland gelegaliseerd. Deze verblijfspapieren zijn nu onderwerp van justitie-onderzoek.

Een Braziliaan komt alleen in aanmerking voor een Portugees paspoort als hij kan aantonen dat zijn vader of moeder de Portugese nationaliteit heeft. Niet duidelijk is of de ouders van Leonardo van Portugese afkomst zijn of wie hem dit paspoort heeft geleverd.

Aanvaller Leonardo de Vitor Santiago werd in 1994 door cineast Jos de Putter in Rio de Janeiro ontdekt. Hij speelde op de voetbalschool van jeugdtrainer Jota Jota, Nova Sofra. Na een korte stageperiode in Nederland keerde de Braziliaan terug naar zijn geboorteland, om vanaf 1995 bij Feyenoord te blijven.

Dit jaar staat de zeventienjarige virtuoos voor het eerst in het basis0elftal van Feyenoord. Leonardo wordt gezien als één van de allergrootste talenten die op de Nederlandse voetbalvelden te zien is. In Rotterdam is hij een lieveling van het supporterslegioen.

Vorig jaar bleek uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie dat zeven jeugdige spelers van Feyenoord geen werk- en verblijfsvergunning hadden. Tot deze zeven behoorde toen ook Leonardo. De talenten beschikten wel over een arbeidscontract met de Rotterdamse voetbalclub. De Inmmigratie- en Naturalisatiedienst wees de verblijfsvergunning af en Feyenoord maakte bezwaar.

Leonardo wordt over drie maanden achttien jaar en dan komt hij in aanmerking voor een verblijfs- en een werkvergunning. Feyenoord moet dan wel aan de inkomensnorm voldoen. Voor voetballers van achttien en negentien jaar moet een salaris van ongeveer 350.000 gulden worden betaald. Voor twintig jaar en ouder geldt een bedrag van 700.000 gulden. Deze bedragen zijn zo hoog om de Nederlandse voetbalmarkt af te schermen.

Persofficier C. de Kimpe wil niet ingaan op de achtergronden van Leonardo's - mogelijk - valse paspoort. Volgens O. Ferro, medewerker van het Portugese consulaat in Rotterdam, zijn er 'enorme hoeveelheid valse Portugese paspoorten' in roulatie. Twee jaar geleden werd bij een inbraak in het consulaat vele Portugese verblijfspapieren weggenomen.

Ook in de Italiaanse competitie zijn bij Zuid-Amerikaanse spelers valse Portuges paspoorten aangetroffen. De Italiaanse voetbalbond legde drie spelers van Udinese met onmiddellijke ingang een speelverbod op.

Het is niet duidelijk wat dit justitie-onderzoek voor consequenties heeft voor de zeventienjarige voetballer of voor zijn club.

Zowel de KNVB als Feyenoord was gisteravond niet voor commentaar bereikbaar.

Meer over