'Leo the Lion': kind van immigrant, openlijk homo en sinds vrijdag premier van katholiek Ierland

Hij is openlijk homo, en dat in een land dat nog maar net het homo-huwelijk erkent. Ook is hij de eerste Europese leider van Aziatische afkomst.

Patrick van IJzendoorn
Leo Varadkar, nieuwe premier van Ierland Beeld epa
Leo Varadkar, nieuwe premier van IerlandBeeld epa

Hij is openlijk homoseksueel, hij is pas 38 jaar en zijn vader was een immigrant uit India. En sinds vrijdag is Leo Eric Varadkar premier van Ierland. Zijn verkiezing is in meerdere opzichten uniek. Nooit eerder hadden de Ieren zo'n jonge premier, en nooit eerder had een Europees land een leider met Aziatische wortels. Maar bovenal is het opmerkelijk dat hij als homoseksueel premier is van een land waar het homohuwelijk pas sinds twee jaar is toegestaan. Het tekent de snelle sprong voorwaarts die het rooms-katholieke eiland maakt.

'Leo the Lion' was vanaf het begin de favoriet om te worden gekozen tot opvolger van de 66-jarige Enda Kenny. Diens positie was al zwak na een fors zetelverlies bij de verkiezingen in 2016 en werd onhoudbaar na een schandaal binnen de politie, waarbij regeringsleden betrokken zouden geweest zijn. Uiteindelijk kreeg Varadkar, zoon van een Ierse verpleegkundige en een Indiase arts, 60 procent van het centrumrechtse Fine Gael achter zich. De parlementsleden van Fine Gael bleken onder de indruk te zijn van dit politieke wonderkind, meer dan de gewone leden die voor de andere kandidaat waren. Zijn rivaal Simon Coveney had hem proberen te bestrijden op zijn 'rechtse' ideeën.

'Als mijn verkiezing iets aantoont, is het dat vooroordelen geen plaats hebben in deze republiek,' zei de nieuwe premier na het bekend worden van de uitslag. 'Toen mijn vader 5 duizend mijl reisde om een nieuw bestaan op te bouwen in Ierland, heeft hij er waarschijnlijk nooit van gedroomd dat zijn zoon de leider van zijn nieuwe vaderland zou worden.' In Borivli, een voorstad van Bombay, keken zo'n vijftig familieleden van Varadkar naar de bekendmaking van de uitslag. 'Mijn neefje heeft onze naam wereldberoemd gemaakt,' sprak een trotse oom tegenover The Hindustan Times. De Varadkars zijn een familie van politieke hervormers.

Varadkar heeft eerst rechten en vervolgens medicijnen gestudeerd op Trinity. Na te hebben gewerkt als arts besloot hij de politiek in te gaan. Hij is door de jaren minister van Verkeer, Volksgezondheid en Sociale Zekerheid geweest. Begin 2015 verklaarde Varadkar homoseksueel te zijn. Dat deed hij tijdens een discussie op de radio over het aanstaande referendum over de legalisering van het homohuwelijk, iets waar ruim 62 procent van de Ieren voor bleek te zijn. Op Volksgezondheid heeft hij de Ieren ook een volksraadpleging over de strikte abortuswetgeving in het vooruitzicht gesteld, waarbij burgers zelf de referendumvraag mogen formuleren.

Zijn vooruitstrevendheid op het sociale vlak gaat samen met een liberale visie op economisch gebied. Hij is een 'thatcheriaan' genoemd nadat hij als net gekozen parlementslid had beweerd de vaandeldrager te willen zijn van werklustige landgenoten die bereid zijn vroeg op te staan, een arbeidsethos dat hij heeft meegekregen van zijn pa. Ironisch genoeg werd Varadkar negen jaar geleden van racisme beschuldigd wegens zijn suggestie dat werkloze immigranten vrijwillig het land zouden moeten verlaten. Ophef veroorzaakte hij ook door te beweren dat 'de goot' de natuurlijke habitat is van oud-premier Bertie Ahern .

Om de behoudende vleugel van Fine Gael, een partij die met name populair is onder boeren en middenstanders, gerust te stellen zei Varadkar dat het ook 'een warm huis voor mensen met sociaal-conservatieve ideeën moet zijn'. Zijn voornaamste taak komende jaren is ervoor zorgen dat Ierland niet gaat lijden onder de Brexit. Varadkar is niet de eerste bekende homoseksuele politicus van Ierland. In 2011 was de senator, academicus en homorechtenactivist David Norris een van de kandidaten voor het presidentschap, maar hij eindigde, na enkele veelbeschreven controverses, op de vijfde plek. Wel baande hij de weg voor Varadkar.

Leo Varadkar bedankt kiezers Beeld epa
Leo Varadkar bedankt kiezersBeeld epa
Meer over