Lente maakt komende dagen plaats voor de winter

Er heeft zich boven Scandinavië een hogedrukgebied gevormd en in dit seizoen betekent dat: toevoer van koude lucht naar ons land.

Vrijdag is het bewolkt en het regent soms. In de loop van de ochtend gaat de regen in het noorden over in (natte) sneeuw, vrijdagmiddag ook in het midden van het land. Beeld anp
Vrijdag is het bewolkt en het regent soms. In de loop van de ochtend gaat de regen in het noorden over in (natte) sneeuw, vrijdagmiddag ook in het midden van het land.Beeld anp

Vrijdag is het bewolkt en het regent soms. In de loop van de ochtend gaat de regen in het noorden over in (natte) sneeuw, vrijdagmiddag ook in het midden van het land. In het zuiden wordt het maximaal 10 graden. Er valt wat regen of motregen. In het noorden is het een graad of 2.

Zaterdagnacht gaat het overal vriezen en het gebied met sneeuw trekt naar het zuiden. De temperatuur blijft dalen en ligt aan het einde van de nacht tussen -2 graden in het zuiden en -6 in het noordoosten.

Zaterdag valt er ten zuiden van de grote rivieren eerst nog lichte sneeuw, op de Wadden en langs de noordkust trekken later op de dag enkele sneeuwbuitjes voorbij. Elders is het vrij zonnig, maar bij maxima rond het vriespunt en een krachtige noordoostenwind voelt het bitter koud. Vroeg in de ochtend ligt de gevoelstemperatuur tussen -12 en -17, 's middags tussen -5 en -10 graden.

Zondag is het vrijwel overal droog, alleen langs de noordkust kunnen enkele sneeuwbuien vallen. Er verandert weinig aan de gevoelstemperatuur.

Vanaf maandag gaat de temperatuur langzaam weer omhoog.

Meer over